Door de verbinding voortdurend aan te passen op de heersende kwaliteit van het netwerk is de hoeveelheid rekenwerk in ontvangende telefoons te verkleinen. Dit optimaliseert de verbinding en verhoogt de levensduur van batterijen.
Tot deze conclusie komt Lodewijk Smit. Hij promoveerde eind januari aan het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (Ctit) van de Universiteit Twente met een intelligent regelsysteem dat de hoeveelheid rekenwerk in de ontvangende mobiele telefoons aanpast aan de op dat moment geldende ontvangstkwaliteit. Bij slechte omstandigheden krijg je toch een verbinding van betere kwaliteit. Is de ontvangst goed, dan kun je met het regelsysteem het energieverbruik verlagen. Dat is belangrijk, omdat nieuwe toepassingen steeds meer van de accu eisen, terwijl de capaciteit niet meegroeit met die vraag.
De methode van Smit om de kwaliteit van de draadloze verbinding vast te stellen verschilt van de huidige die naast de te versturen data, extra informatie over het draadloze kanaal stuurt voor het meten van de kwaliteit. Smits methode schaft deze overhead af. Hij maakt een statistische analyse van de ontvangen data waarbij de kans wordt bepaald dat een verstuurd symbool fout is ontvangen. Hierdoor is de ontvanger nauwkeurig in te stellen totdat de juiste foutkans verkregen wordt. Een beperkte hoeveelheid fouten is acceptabel, omdat die toch al aangepakt worden in andere foutcorrecties in draadloze communicatie.
Globale optimalisatie
Een ander belangrijk verschil met de gangbare aanpak is dat Smit een globale optimalisatie uitvoert over de verschillende onderdelen waaruit de ontvanger bestaat. Meestal worden de verschillende onderdelen individueel geoptimaliseerd; dat betekent niet automatisch dat voor het geheel de beste oplossing ontstaat. Ook kan Smit nu nauwkeurig voorspellen welke invloed een wijziging van de ontvangerinstelling heeft op het energieverbruik en de kwaliteit van de verbinding. Tot nu toe is dat niet goed mogelijk, omdat tot op heden de gevolgen van het veranderen van een instelling voor de kwaliteit niet eenvoudig te beschrijven zijn. Smits onderzoek maakt deel uit van het project Chameleon van het Ctit, waarin nieuwe energie-efficiënte architecturen voor mobiele apparatuur worden ontwikkeld. < BR>
Ik vind het energie gebruik van mijn mobieltje van totaal onderschikt belang. Het ding kan doorgaans lang genoeg meegaan.
Veel belangrijker is het iets te vinden om de nogal eens belabberde signaal kwaliteit te verbeteren, vooral in of staand achter grote kantoorgebouwen. Ik verlang regelmatig terug naar de gesprekskwaliteit van onze oude analoge PTT-telecom verbindingen, vooral bij zakelijk of sociaal kritische gesprekken.
Dus uitvindingen die het energie gebruik verminderen ten koste van de signaal kwaliteit daar zit ik absoluut niet op te wachten.
Wat energie gebruik betreft zou het overigens wel handiger zijn als het ding zichzelf automatisch oplaadt zodra ik thuis of in mijn auto kom.
@Jan,
Op zich heb je daar gelijk in, de kwaliteit van de dienstverlenging mag niet ten koste gaan van een besparing.
Aan de andere kant, als het mogelijk is om dezelfde kwaliteit te garanderen en toch energie te besparen dan zou dat een mooie ontwikkeling zijn.