Rfid is nog verre van volmaakt, zegt Mark Palmer van Progresss Software-onderdeel Objectstore, een bedrijf dat software maakt voor zogeheten ‘rfid-tags’. Hij vraagt zich zelfs af of het ooit zo breed gebruikt wordt als de barcode.
Palmer, die zichzelf een rfid-evangelist noemt, denkt dat rfid, dat ook wel de opvolger van de barcode wordt genoemd, daar te duur voor is en dat dat ook zo zal blijven. "Ik zie het niet gebeuren dat tandenborstels straks rfid-tags hebben. Dat zou onzinnig zijn." Ook zegt hij dat de prijzen van rfid-tags snel zullen dalen zodra Aziatische landen zoals China en Taiwan tags gaan maken. Hiermee onderschrijft hij de mening van Forrester specialist Joshua Walker (https://www.computable.nl/artikels/buitlan4/i0904tsq.htm).
Palmer wijst er echter op dat niet alleen de tags nog ontzettend duur zijn. "Ook de rfid-readers zijn nog te duur, en dat houdt een snelle acceptatie van rfid tegen." De rfid-lezers kosten momenteel zo’n drie- tot tienduizend dollar. "Bedrijven schrikken van die prijs."
Daarnaast zijn er nog enkele andere obstakels die een snelle acceptatie van rfid tegenhouden. "De eerste reden is dat veel bedrijven nog onvoldoende begrijpen dat ze de manier waarop ze bedrijfsprocessen nu aansturen, moeten veranderen. Een ander punt is dat ze vaak niet de juiste software hebben om veel data te kunnen verwerken. En ten derde gebeurt er weinig op het gebied van standaardisatie. Er is gewoon geen rfid-standaard."
Een laatste probleem is volgens Palmer dat bedrijven niet weten hoe ze een rfid-proefopstelling moeten inrichten. "Die kennis ontbreekt nog. En ook dat is een teken van de onvolwassenheid van de markt." Hij denkt wel dat behalve de retail-bedrijven met name overheden massaal gebruik zullen gaan maken rfid. "Zij kunnen rfid ook een belangrijkeboost geven." Vorige week gaf de FDA, de Food and Drug Administration al het adviesom medicijnen van rfid-tags te voorzien.