Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wordt Windows open-broncode software? Habari Open Office? Wat is Sarbanes-Oxley?
Wordt Windows open-broncode software?
… het begin is er. Een deel van de broncode van Windows is illegaal gepubliceerd. Wow, wereldnieuws, journaalopeningen. Dagbladen repten over uitlekken van de supergeheime ‘receptuur’ van Windows. Je zag de beteuterde meesterkok Bill Gates al voor je, roerend in een berg spaghetticode. Dreigt er een ramp? Nee. Het is voor Microsoft vervelend dat intellectueel eigendom op straat ligt, maar alle wilde analyses over veiligheidsrisico’s lijken me zwaar overdreven. Hackers tonen keer op keer aan dat ze de broncode helemaal niet nodig hebben om zwakheden in het Windows-besturingssysteem op te sporen. Analyse van het gedrag van Windows (‘reverse engineering’) levert kennelijk voldoende informatie op, dus veel erger zal het niet worden. Daarbij wordt de openbaarheid van de broncode bij Linux en andere ‘open source’ software nooit als veiligheidsrisico aangemerkt. Dus waarom nu wel bij Windows? Microsoft zet – zij het onvrijwillig – de eerste stap naar open broncode software.
Habari Open Office?
… Mzuri. In de westerse wereld is Open Office gedoemd tot een marginale rol, maar in de rest van de wereld liggen er mogelijkheden. Overheden als China en India zien er een mogelijkheid in hun lokale software-industrie te steunen én de afhankelijkheid van Microsoft te beperken. Er zit zeker een patriottisch element is en bovendien: koketteren met Linux en Open Office versterkt op zijn minst de onderhandelingspositie met Microsoft. Voor veel derde wereldlanden lijkt Open Office de enige mogelijkheid om elementaire applicaties in de eigen taal uit te brengen. Op dit moment zijn er voor 26 talen Open Office-versies, maar er staat een veelvoud in de steigers. Let wel: een volledige lokalisatie neemt vaak vele, vele jaren in beslag.
Office 2003 verschijnt in 34 talen. Voor Microsoft zijn de meeste resterende talen commercieel oninteressant. Maar toch is het voor de softwaregigant niet ongevaarlijk Open Office als polyglot onkruid te laten voortwoekeren. In landen als China, India, Taiwan en Thailand gaat de softwaregigant tot het uiterste om het open-broncodegevaar te bezweren. Op een charmetour in India strooide Gates met giften voor ontwikkelingsprojecten en beloofde hij varianten voor alle 14 grote Indiase talen. Een andere aanpak is het uitbrengen van ‘Lite versies’ van de software voor een fractie van de prijs. Dat gebeurt nu in Thailand. Zo kan Microsoft zijn officiële prijzen op peil houden en toch een alternatief bieden voor goedkope op Linux-gebaseerde pc-projecten die overheden initiëren. Voor veel ontwikkelingslanden blijft Open Office vooralsnog het enige perspectief op een tekstverwerker in de eigen taal. Het wachten is op de Swahili-versie.
Wat is Sarbanes-Oxley?
… voor leveranciers het volgende millenniumprobleem. De verzamelde it-industrie waarschuwt steeds indringender voor de gevolgen van de Sarbanes Oxley Act. Die krijgt langzamerhand de status van een nieuwe millenniumdreiging. Wederom moet er snel worden geïnvesteerd in it-systemen om dreigend onheil af te wenden. Wat is er aan de hand? Na een aantal financiële schandalen heeft de Amerikaanse overheid in 2002 een pakket maatregelen uitgevaardigd die het vertrouwen in het Amerikaanse bedrijfsleven én de accountants moeten herstellen. Dat bevat geen verbod op de aanschaf van papierversnipperaars, maar wel stringente richtlijnen voor financiële rapportage, voor risico-evaluatie en voor risicobeheersing. Die voorschriften zijn opgenomen in de zogeheten ‘Sarbanes Oxley Act’. Elk bedrijf met een Amerikaanse beursnotering moet eraan geloven en je mag aannemen dat Europa na Ahold en Parmalat ook die weg in slaat. De ‘Act’ is in juli 2002 van kracht geworden maar de consequenties zijn zodanig dat grote bedrijven tot juni 2004 de tijd hebben gekregen om de richtlijnen volledig te implementeren in hun bedrijfsprocessen en informatiesystemen. Het is duidelijk wie daar garen bij spinnen: accountants én it-industrie. Maar ook de CIO maakt zijn onderhandelingspositie sterker. De baas wil toch geen gevangenisstraf riskeren?< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.