Sun Microsystems levert nu naast het eigen processorplatform ook andere chips. De Unix-leverancier kondigde vorige week verschillende nieuwe servers aan met diverse processoren: een nieuw Ultrasparc IV-variant, Intels Xeon-chip en AMD’s Opteron-chip.
“Voor instapmachines bieden wij Xeon-processoren, daarboven zit de Opteron, dan komt de lichtere i-uitvoering van de Ultrasparc III, vervolgens de Ultrasparc III en dan de IV”, zegt marketingmanager Aad Dekkers. In het geval van de Ultrasparc IIIi heeft hij het over servers met één tot vier processoren, in het geval van de ‘echte’ III over twee tot acht processoren en nog wat hoger.
“De Ultrasparc IV met multithreading is voor twaalfweg machines en hoger, tot wel honderden.” De ondergrens van twaalf processoren is vanwege de temperatuur en de – benodigde – grootte van de systeemkast, legt Dekkers uit. De vorige week onthulde IV komt in de loop van dit jaar nog wel voor iets lichtere systemen. “Wij introduceren nieuwe Ultrasparc-processoren altijd eerst in onze zware systemen en brengen ze dan ‘omlaag’.” De Ultrasparc IV is niet voorzien van een daadwerkelijke dubbele kern, zoals eerder gemeld, maar doet zich middels ‘multithreading’ voor als twee chips, net zoals Intels Hyperthreading-technologie.
Intel onderaan
Sun biedt nu ook serverprocessoren van Intel en AMD voor algemene servers. De Unix-leverancier had al AMD’s K6-II-chips in de taakspecifieke Qube- en Raq-servers van het overgenomen Cobalt. Enkele nieuwere modellen gebruikten Intels Pentium III-chips. De laatste loot in de Cobalt-productreeks is in december vorig jaar echter geschrapt. Nu zet Sun Intels Xeon in voor de onderkant van zijn serverportfolio en haalt het de banden met AMD aan door diens semi-64-bit Opteron te gebruiken in middelzware machines.
“De Opteron is voor het horizontaal schalen van systemen, terwijl de Ultrasparc is voor verticaal schalen”, legt Dekkers uit. Hij verwijst daarmee naar het hogere processorplafond van de Ultrasparc in Suns multiprocessor-computers. Concurrent IBM heeft de Opteron ook opgenomen in zijn serverportfolio, maar zet het met name in voor rekenclusters, ofwel horizontaal geschaalde systemen.
“Het overgrote deel van de markt voor uni- en dualprocessor-servers gebruikt 32-bit x86-processoren. Zeker 90 procent daarvan wordt horizontaal ingezet. AMD opent dus nieuwe markten voor ons, waar we nog niet aanwezig waren. Dat betekent extra inkomsten.” Dekkers verklaart dat Sun de Opteron iets hoger inzet, voor vier- en acht-weg servers, vanwege de snelle interconnect Hypertransport. “Intel probeert met de Itanium Risc-processoren te vervangen, maar dat proberen ze al jaren. Er zijn nu echter al meer Opterons verkocht dan Itaniums, ongeveer twee keer zo veel.”
Sun neemt niet alleen maar de processoren af van AMD; de twee bedrijven gaan ook kennis uitwisselen. “Onder meer over Hyptertransport, smp-ontwerpen (symmetric multiprocessor) en besturingssystemen. Sun weet al jaren hoe je de hardware het efficiëntst kunt benutten. Die kennis en ervaring gebruiken we ook voor Linux, de distributies van Red Hat en Suse.” Sun biedt Linux ook op zijn Xeon-machines, naast de x86-uitvoering van de eigen Unix-variant Solaris.
IBM en diensten
Dekkers spreekt de notie tegen dat Sun met deze diversiteit aan processoren en besturingssystemen op concurrent IBM begint te lijken. Hij stelt dat het verschil ‘m zit in de samenwerking met partners door zijn bedrijf. “IBM heeft niet voor niets Pricewaterhousecoopers gekocht; zij willen zelf op hoog niveau binnenkomen bij bedrijven. Op zich is IBM daar groot en breed genoeg voor, qua productportfolio.”
“Wij willen meer bovenop onze systemen doen, zoals diensten, referentieontwerpen en software. Wij willen echter niet onze dienstentak laten groeien, maar juist de dienstenactiviteiten rondom onze systemen. Wij bieden bewust geen uitbesteding, maar wel managed services met partners.” De marketingmanager geeft toe dat er een dunne scheidslijn loopt tussen die twee soorten dienstverlening.< BR>