Moderne oorlogsvoering en vredesmissies eisen een snelle en brede verspreiding van informatie. De systemen moeten bovendien mobiel zijn, robuust en onderhoudsarm. Titaan is het Nederlandse antwoord, bewonderd in het buitenland.
|
Radio en telex waren communicatiemiddelen bij uitstek bij militaire operaties. Een commandopost beschikte over een stafkaart met een plastic overlay, waarop eigen en vijandelijke posities en bewegingen worden ingetekend. De informatie kon alleen worden gedeeld door de oleaten te kopiëren en fysiek te verspreiden. Een symbooltje is gauw verkeerd getekend, met mogelijk rampzalige gevolgen.
Network Centric Warfare (oorlogsvoering of vredehandhaving waarbij het snel delen van informatie via computernetwerken centraal staat) is het antwoord. Dit besef is volgens kolonel Geerlof Kanis, commandant Command & Control Support Centre van de Koninklijke Landmacht, in de jaren negentig gegroeid bij de operationele gebruikers. "Tegelijkertijd beseften we dat we een netwerkarchitectuur moesten ontwikkelen die is gebaseerd op open standaarden. Als je een turnkey project begint, dan duurt het meestal een paar jaar voordat het systeem wordt opgeleverd. Tegen die tijd zijn al weer heel andere technologieën beschikbaar. Wij hebben besloten te gaan voor een evolutionaire ontwikkeling, maar dat kan alleen als je industriestandaarden volgt." Dit begrip is overigens op de werkvloer ontstaan en later tot beleid verheven. "We hebben er wel hard voor moeten vechten", zegt Kanis.
Het resultaat is Theatre Independant Tactical Army & Airforce Network. Een beetje gezochte naam, maar het levert wel de acronym 'Titaan' op en daar was het om te doen. "Geen verwijzing naar de Titanen uit de Griekse mythologie, want die moesten het afleggen tegen de nieuwe goden onder aanvoering van Zeus. Ook geen verwijzing naar de Tttanic, maar naar het metaal Titaan. Sterker dan ijzer en veel lichter."
Bandbreedte
Mobiliteit is de belangrijkste karaktertrek van militaire bewegingen. Interoperabiliteit met collega's van andere landen binnen Navo-verband en verbinding met non gouvernementele organisaties als het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen zijn andere eisen. Door standaard oplossingen te gebruiken, is het makkelijker aan te sluiten op systemen van anderen. "Wij hebben de ambitie in te zetten op commandovoering. Daar zijn we goed in. Maar dat betekent dat je heel goed moet aansluiten op systemen van anderen. Het mooist zou natuurlijk zijn dat iedereen de Titaan-architectuur gebruikt, maar dat zal voorlopig niet gebeuren. Er zijn te veel krachten in het buitenlandse militair-industrieel complex die dat tegenhouden. Hetgeen niet wegneemt dat we veel belangstelling hebben in het buitenland. Ik durf gerust te stellen dat we trendsettend zijn", aldus Kanis.
|
Omdat het netwerk ter plekke afhankelijk is van satellietverbindingen, is het belangrijk zo weinig mogelijk data te hoeven versturen en toch voldoende te zijn ingelicht. Kanis zou graag een overvloed aan bandbreedte hebben om bijvoorbeeld geactualiseerde kaarten te verspreiden, maar de werkelijkheid is nu eenmaal anders. De oplossing is het gebruik van rich clients. De notebooks en pc's ter plekken hebben alle geografische informatie geïnstalleerd, zodat het volstaat om via de satelliet alleen delta-informatie rond te sturen. "Daarbij sturen we alleen gegevens naar degenen die daaraan behoefte hebben, als waren zij geabonneerd op een krant. Zij kunnen het eventueel via het lokale lan verder verspreiden."
Het netwerk moet zichzelf onderhouden. Zero maintenance is het sleutelwoord. Dit is mogelijk door moderne apparatuur te gebruiken, van bijvoorbeeld Cisco, die vooruitlopend op ip versie 6 een aantal eigenschappen in netwerkonderdelen heeft ingebouwd waardoor onderdelen zelfhelend zijn. Netwerkbeheer vanuit Nederland, als het eenmaal goed draait, is ook voorzien. Tegelijk moet het netwerk altijd functioneren, zelfs onder de zware omstandigheden waarin legers veelal verkeren. "Een single point of failure kunnen wij niet hebben", verklaart Kanis, "Vandaar dat wij niet werken met servers voor onze belangrijkste applicaties. Elke deelnemer aan het netwerk heeft genoeg applicaties en informatie aan boord om, mocht dan nodig zijn, zelf als server te kunnen dienen. Een ander, groot voordeel van ip is dat een en hetzelfde netwerk kan dienen voor data, spraak en beeld."
Information dominance (het verkrijgen van betere informatie over de markt dan de concurrent) en situational awareness (kennis over marktposities) zijn gangbare begrippen in het bedrijfsleven die bepalend zijn voor het it-platform. Dit heeft de landmacht goed door en deze begrippen worden in de eigen (en die van de Luchtmacht) gelederen gemodificeerd toegepast.< BR>