Verbeteringen in de prijs/prestatieverhouding (en afmetingen) moeten tijdelijk zorgen voor een toenemende vraag naar nieuwe digitale camera’s.
Functies anders dan foto’s (of als toevoeging daarop) worden belangrijk voor jonge mensen; korte video-clips was er een, audio toevoegen een andere en nu is er het equivalent van een cassette- of minidisk-recorder. Internetverbinding voor het downloaden van muziek in MP3-formaat bestaat al, hoewel beperkt door het formaat van het opslagmedium, maar dat zal spoedig veranderen. De nieuwe generatie digitale camera’s is dan ook hard op weg naar een concurrentieslag met de duurdere mobiele telefoons, die al over lage-resolutie fotokwaliteiten beschikken. Dit is belangrijk omdat vandaag de dag de verschillende markten worden gedomineerd door verschillende fabrikanten (Sony, Kodak, et cetera voor camera’s, Nokia, Motorola, et cetera bij de mobieltjes). Tot op zekere hoogte spelen ook verschillende verkooppunten een rol. Hoogstwaarschijnlijk blijven de markten niet zo gescheiden.
Er is eveneens een markt voor ‘accessoires’ voor digitale camera’s. Het stroomverbruik is hoog, met name als de gebruiker de verleiding niet kan weerstaan het display te gebruiken. Bij conventionele camera’s had je extra rolletjes nodig, bij digitale camera’s extra batterijen en opslagkaarten! Iedere serieuze gebruiker heeft extra opslagkaarten nodig, waardoor er een markt is voor draagbare bulkopslagapparatuur.
Het is duidelijk dat de fimverwerkingsindustrie zich moet richten op het digitale tijdperk. De eerste fase in het tijdperk van de digitale camera richtte zich op verwerking thuis. Prima voor de enthousiaste pc-gebruiker, maar een probleem voor de massa die op zoek is naar een vervanging van het traditionele fototoestel. Er bestaat een aantal goede softwarepakketten, maar het merendeel is veel te ingewikkeld. Producten als Adobe Photoshop zijn alleen geschikt voor professionals en het veel goedkopere Photoshop Elements is een aanfluiting. Het is niet meer dan een uitgeklede versie van het orgineel, en ongeschikt voor de amateur, laat staan voor de gebruikers van een ‘kiekjes-camera’. Het verwerken van de digitale afbeeldingen op een pc mag dan lastig zijn, de problemen vallen in het niet vergeleken met de problemen (en de kosten) van afdrukken. Het is handig als afbeeldingen op een pc weergegeven kunnen worden (mijn persoonlijke favoriet is Jasc Aftershot ), maar het is absoluut geen vervanging voor het ouderwetse fotoalbum; dat is veel gebruikersvriendelijker. Het is dan ook logisch dat de filmverwerkingsindustrie dit probleem moet oplossen.
De verwerkingsbedrijven begonnen met het aanbieden van de mogelijkheid de afbeeldingen in Jpeg-formaat op een cd op te slaan en eveneens afdrukken te maken. Hierdoor konden enthousiastelingen met een pc de afbeeldingen op hun scherm weergeven, maar waarom zouden ze? Als nadere bewerking van een bepaalde afbeelding nodig is, bijvoorbeeld een vergroting maken of een afbeelding publiceren, is een hoge-resolutiescan een eerste vereiste. Hiervoor is gespecialiseerde apparatuur nodig als een negatievenscanner (geen flatbedscanner). De dure digitale camera’s kunnen afbeeldingen maken die overeenkomen met een scan op hoge resolutie, maar die liggen buiten bereik van de massa gewone gebruikers. De oplossing ligt voor de hand: de verwerkende industrie moet een nieuwe service in het leven roepen en afdrukken van cd-bestanden mogelijk maken. Het zou mogelijk moeten zijn een geheugenkaart in te leveren, maar het zou nog beter werken als de afbeeldingen naar de pc kunnen worden gedownload, waar de gelukte foto’s eruit gekozen kunnen worden, eventueel bewerkt (meestal is bijsnijden al genoeg) en vervolgens op cd worden gebrand. Lege cd’s zijn goedkoop en de meeste mensen die hun digitale camera nog niet aan de wilgen hebben gehangen, beschikken over een voldoende uitgeruste pc.
Als deze ontwikkeling inderdaad doorzet, zal de verkoop van fotorolletjes dalen, maar commerciële afdrukmaterialen zullen juist meer in trek zijn. Ik vraag me echter af of het genoeg zal zijn voor Kodak en Fuji?< BR>
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.