Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Waarom controleren providers niet alle mail? Wordt Symbian OS op termijn Nokia OS? Heeft iedereen zijn prijs?
Waarom controleren providers niet alle mail?
… ook bij viruscontrole liever opt-out dan opt-in. In oktober 2002 wierp ik de vraag op waarom providers niet alle doorkomende mail controleren op virussen en wormen. Gratis webmaildiensten als Hotmail controleerden destijds wel alle mail, terwijl Nederlandse providers, afgezien van Planet, nog niet eens betááld een dergelijke dienst aanboden. Providers stelden – voorzover ze er al over hadden nagedacht – dat viruscontrole niet hun taak was: ze waren slechts doorgeefluik en wilden zich niet bemoeien met de inhoud van de berichten. Bovendien zouden ze de capaciteit van hun computerpark moeten verveelvoudigen en de marges waren toch al flinterdun. Ten slotte bood centrale viruscontrole gebruikers maar beperkte veiligheid.
Allemaal vluchtgedrag natuurlijk. Het gros van de virussen en wormen wordt via mail verspreid. Internetproviders zitten op een unieke positie om effectief virusexplosies in te dammen en het internet veiliger te maken. Een flink aantal providers ziet inmiddels die verantwoordelijk en biedt een viruscontroledienst aan, soms betaald (Planet en Het Net), soms gratis (xs4all en Zonnet), soms afhankelijk van het abonnement (Tiscali). Opvallend genoeg laten de kabelmaatschappijen, zoals UPC en Casema, het lelijk afweten.
Op 27 januari werd My Doom gelanceerd. De worm verspreidde zich razendsnel; het duurde enkele uren voordat beveiligingsbedrijven een medicijn klaar hadden. Bij xs4all, allerwegen geprezen als voorbeeldprovider op het gebied van beveiliging, werden die dag 568.575 mailtjes gescand op een virus. Zo’n twintig procent bleek besmet, waarvan 109.603 met een My Doom-virus. Volgens de eigen publicatie Netkwesties had slechts 30 procent van de abonnees de gratis viruscontrole aanstaan!
Bij andere providers is het zeker niet beter. Daarom zou ik mijn oproep van destijds – waarom stoppen providers geen virussen – in aangescherpte vorm willen herhalen: waarom stoppen providers niet standaard virussen. Zonnet doet dat, maar dat is volgens mij de enige. Draai de zaak gewoon om: de viruscontrole uitzetten wordt een extra optie, waarvoor eventueel zelfs voor moet worden betaald.
Uit een recent onderzoek van Blauw Research blijkt dat 85 procent van de Nederlandse consumenten en mkb-ondernemers vindt dat internetproviders verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van virussen. Dat is natuurlijk onzin, maar je kunt wel concluderen dat ze dat graag willen. Keer op keer blijkt dat je computerbeveiliging niet aan gebruikers kunt overlaten. Dat geldt voor viruscontrole, dat geldt voor firewalling. De verzamelde providers zouden beveiliging hoger op de agenda moeten zetten. Een beetje steun en druk van de overheid is ook welkom.
Wordt Symbian OS op termijn Nokia OS?
… niet te hopen voor Nokia. Nokia heeft na Motorola ook ‘uitvinder’ Psion uitgekocht uit het Symbian-consortium. Behalve Nokia hebben Matshusita, Samsung, Siemens, Sony en Ericsson nog een aandeel in Symbian, maar Het Finse bedrijf heeft het nu met een aandeel van 63 procent voor het zeggen. Symbian is het meest gebruikte besturingssysteem voor ‘slimme telefoons’. Dit jaar worden er naar verwachting 19 en volgend jaar 32 miljoen van deze Symbian-telefoons verkocht. In deze groeimarkt kan concurrent Microsoft voorlopig geen vuist maken. Microsoft wil het concept van de Wintel-architectuur overzetten naar de telefoniemarkt, maar de kracht van zo’n generieke formule komt pas tot zijn recht als een platform is uitgekristalliseerd. Nu kunnen telefoonfabrikanten zich nog teveel van elkaar onderscheiden met nieuwe functies en technologie. Het is voor Nokia te hopen dat het nog partners over heeft als het format van de slimme telefoon zich heeft bestendigd. Anders verwordt het Symbian-platform onbedoeld tot een bedrijfseigen oplossing.
Heeft iedereen zijn prijs?
…volgens Larry wel. Oracle’s topman Ellison tovert een nieuw konijn uit zijn hoed. Hij verhoogt het overnamebod op Peoplesoft met maar liefst 33 procent tot 9,4 miljard dollar. Tja. De gemiddelde aandeelhouder zal zich nu toch achter de oren gaan krabben. Dan zijn er nog speculaties dat de eventuele transactie in de VS of Europa kan worden geblokkeerd vanwege antitrust-overwegingen. Maar waarom eigenlijk? Het samengevoegde Peoplesoft/Oracle is kleiner dan SAP. Van een dominante marktkracht kun je dan moeilijk spreken.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.