Linux-distributeur Novell overweegt de twee desktop-omgevingen die het nu levert, Gnome en KDE, met elkaar te mengen. Dat kondigt Boris Nalbach aan, in Europa verantwoordelijk voor de open source-strategie van het bedrijf. "Zeg nou zelf. Wat moeten we met twee verschillende desktops?"
De command-line is veel Linux/Unix-gebruikers heilig. Evengoed kent hun universum niet een maar tientallen desktop-mogelijkheden. In de Linux-wereld lijken twee grafische omgevingen, KDE (K Desktop Environment), en Gnome (GNU Network Object Model Environment) de overhand te hebben, al houdt niemand hier cijfers van bij.
De meeste Linux-distributeurs kiezen, als alternatief voor de startknop van Windows, voor het voetje van Gnome of de K van KDE. Linux-leverancier Novell heeft ze allebei. De netwerksoftwareleverancier werd door de overname van de Amerikaanse desktop-softwarebouwer Ximian afgelopen augustus een van de belangrijkste ontwikkelaars van de Gnome-desktop. Drie maanden daarna nam het de Duitse Linux-distributeur Suse over, waarmee het een van de grootste promotors werd van KDE.
De twee desktop-omgevingen zijn functioneel wellicht goed vergelijkbaar. De echte verschillen zitten dieper. KDE, ontstond in 1996 en is gebouwd in C++. De ontwikkelaars van Gnome begonnen een jaar later in C.
Licentie-twist
Gnome stapte vervolgens naar Corba (common object request broker architecture, een methode voor het verdelen van software-functies), waarmee het op een dieper niveau de programma-onderdelen makkelijk uitwisselbaar maakte, een basiskenmerk van C++.
De programmeertalen vormen het grootste obstakel voor de samensmelting die Novell wil. Het hoeft gelukkig geen uitweg meer te zoeken voor de licentie-twist die de twee gemeenschappen eerder verdeelde. KDE koos voor de gui-toolkit (de grafische gereedschap-kist, waarmee alle programma’s bijvoorbeeld dezelfde schermopbouw krijgen) QT (Quasar Toolkit) van fabrikant Trolltech. Het Noorse bedrijf stelde die toolkit niet in een voldoende ‘open’ licentie ter beschikking, oordeelden veel ontwikkelaars. Gnome koos voor een GNU-toolkit GTK+, (GIMP Toolkit). Pas onlangs verscheen er zo’n GPL-variant van QT. Daarmee zijn de recente versies van KDE opgebouwd.
Rekenprogramma
Nalbach prijst Novell om het aantal Linux-experts dat het nu bezit. Het is vijftien goeroes rijk, heeft 33 zeer-ervaren en 156 ervaren Linux-programmeurs in dienst. "En dan zijn er nog zo’n zestig ict’ers die er basale kennis van hebben."
Linux is sterk in opkomst als server. Nalbach is dan ook verrast door de vraag naar Linux-op-de-desktop. "Die groeit veel harder dan ik had gedacht. Ik denk dat het te maken heeft met de abonnementen-licenties die Microsoft het afgelopen jaar invoerde." De prestaties van de huidige Linux-desktop laten zich al meten met die van Microsoft, houdt Nalbach de aanwezige systeembeheerders voor. "De functionaris die bij jullie alles controleert met zijn Excell-rekenprogramma, die kan je nu best overzetten naar een Linux-bak."
Om aan die vraag goed te voldoen, wil Novell wel eerst de eigen desktop-inventaris op orde krijgen. "Zeg nou zelf. Wat moeten we met twee verschillende desktops?"
De integratie van Gnome en KDE is lang zo moeilijk niet als het wellicht lijkt, verklaart Nalbach achteraf. Ximian en Suse werken al anderhalf jaar samen. Veel van de applicaties zijn al zo geschreven dat ze in beide desktop-omgevingen gebruikt kunnen worden. Er is zelfs een institutionele samenwerking tussen de groepen ontwikkelaars, waarin ze afspraken maken over de opbouw van toepassingen. "Dan heb je het over de logs, waarin de programma’s hun werking bijhouden, of over programmeer-lussen."
Uit Nalbachs woorden valt op te maken dat de Gnome-omgeving een sterke overhand gaat krijgen in de meng-desktop. Hij wijst op Evolution, het door Ximian ontwikkelde werkgroepprogramma, en Red-Carpet, Ximians software-distributie-gereedschap, als belangrijke onderdelen. "Of dit veel organisatorische veranderingen tot gevolg heeft? Dat maakt me niet uit. Technologisch is het verstandig de twee te mengen."< BR>