Digitale camera’s hebben weinig of niets te maken met informatie technologie in bedrijven, maar waarschijnlijk kunnen we wel wat leren van de ontstane situatie (ik weet alleen niet precies wàt).
Kodak kondigde kort geleden aan wereldwijd 15.000 mensen te ontslaan, voornamelijk omdat het bedrijf stopt met het verkopen en ontwikkelen van analoge camera’s. We kunnen ervan uitgaan dat de opkomst van de digitale camera de vraag naar afdrukmateriaal eveneens heeft beïnvloed. Toch ben ik bang dat er eerder een vaker voorkomend probleem aan ten grondslag ligt: het einde van de levenscyclus van een product.
Kodak kwam als eerste met het nooit populair geworden APS camerasysteem en moet daar stevig in geïnvesteerd hebben. Een aantal jaren werden APS-camera’s goed verkocht, maar het systeem werd nooit echt populair. De verkopen daalden en dat heeft ongetwijfeld invloed op een aantal van de verloren gegane banen. De eerste les is dus nooit een nieuwe technologie te introduceren als een betere techniek al bijna beschikbaar is!
Professionele digitale camera’s spelen een ondergeschikte rol; de ontwikkeling van de digitale vervangers voor de ‘richt-en-schiet’ pocketcamera’s heeft gezorgd voor het grootste gedeelte van de markt. Zonder de thuis-pc zou de digitale camera echter een specialistisch product zijn gebleven, gemaakt in kleine hoeveelheden. Het probleem is nu echter identiek aan dat op de markten voor pc’s en mobiele telefoons: hoe kan een toekomstige markt worden gegenereerd? Momenteel is dat nog geen al te groot probleem, omdat de prijs/prestatieverhouding nog snel toeneemt, maar het zal lastig worden deze groei in de toekomst door te zetten.
Voor de meeste, zo niet alle gebruikers is een digitale camera een behoorlijke teleurstelling, hoewel slechts weinigen dat zullen toegeven. Ze hebben namelijk behoorlijke tekortkomingen. Ze zijn lastig in het gebruik; net als mobieltjes zijn ze veel te ingewikkeld, en de combinatie van een ingewikkelde camera en ingewikkelde programma’s op de pc werkt niet bemoedigend voor de niet technisch georiënteerde gebruiker. Downloaden vanaf de camera en eenvoudig de foto’s bewerken lukt nog wel, maar afdrukken is een heel ander verhaal! Afdrukken die gemaakt worden met een pc-printer zijn vele malen duurder dan reguliere afdrukken van negatieven, maar daar staat tegenover dat niet alle foto’s ook werkelijk afgedrukt hoeven worden. Digitale camera’s zijn verder irritant langzaam. Een alternatief is geen afdrukken meer te maken en de pc te gebruiken voor presentaties, net zo ongezellig als de ouderwetse diapresentatie maar zonder die kwaliteit.
Er zijn ook hele dure digitale camera’s (zelf kijk ik jaloers naar de Canon SLR, die dezelfde lenzen gebruikt als mijn EOS analoge camera) die een bemoedigend beeld van de toekomst geven. Ze gebruiken een afbeelding van hetzelfde formaat als een 35mm-camera (de CCD in gewone digitale camera’s is een stuk kleiner dan een 35mm-negatief) en ze zijn snel in het gebruik. Het zal dus niet lang duren voordat Canon, Nikon, et cetera producten op de markt brengen in dezelfde prijsklasse als de huidige generatie analoge camera’s.
De vraag is natuurlijk hoeveel gebruikers dan nog steeds de markt volgen en regelmatig een nieuw product kopen, zoals gebruikelijk is bij pc’s en mobiele telefoons. De tweede les is: laat je niet verleiden door gimmicks; hoe eenvoudiger hoe beter! Let op verbeteringen in snelheid en kwaliteit, niet op nog meer onbruikbare functies.
Er is nog een functie van de digitale camera die wat uitleg behoeft: de ‘digitale zoom’. Dit is niets anders dan een verkleining van de afbeelding binnen in de camera. Aangezien de meeste gebruikers de foto’s naar een pc overhalen, is het veel beter de afbeelding daar met behulp van software te vergroten of te verkleinen. Alleen als de afbeeldingen rechtstreeks naar een afdrukfabriek worden gestuurd, zonder bewerking, heeft de digitale zoom zin (in tegenstelling tot de optische zoom).
De camera’s zelf heb ik nu doorgelicht; volgende keer meer over randapparatuur, opslag en afdrukmethoden.< BR>
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.