De broncode van Windows NT 4 en opvolger Windows 2000 is door onbekenden op Internet geplaatst. Microsoft heeft reeds bevestigd dat het authentieke broncode betreft.
Amerikaanse woordvoerders van het bedrijf lieten gisteravond weten dat incomplete delen van de Windows NT 4- en 2000-broncode, in totaal ruim 200 MB, illegaal zijn geplaatst op een reeksunderground-websites, enkelepeer-to-peer-netwerken en een aantalchatrooms. De code zou gedecomprimeerd uitkomen op bijna 660 MB aan broncode. Microsofts totale Windows-broncode zou volgens schattingen ruim 40 GB bedragen, dus de uitgelekte programmatuur is een relatief klein deel.
Microsoft voert nu in samenwerking met de autoriteiten een onderzoek uit hiernaar. "We nemen dit natuurlijk extreem serieus", aldus woordvoerder Tom Pilla. Hij zegt dat er tot op heden geen bewijzen zijn dat dit lek het gevolg is van een inbraak op Microsofts interne netwerk. Verder stelt hij dat er vooralsnog geen gevolgen zijn voor gebruikers van de betreffende software.
Experts menen dat er waarschijnlijk geen direct gevaar is, maar dat dat niet lang zal duren. Het vinden van beveiligingsgaten in Microsofts producten was voor kwaadwillenden tot op heden al redelijk mogelijk zónder toegang tot de broncode. Wijdverspreide virussen en wormen als Code Red, Slammer en MyDoom zijn daar het bewijs van.
Topman Bill Gates noemt de Windows-broncode al enkele jaren de kroonjuwelen van Microsoft. Het concern deelt stukken van zijn Windows-code sinds februari 2002 onder strikte voorwaarden met een handjevol universiteiten (https://www.computable.nl/artikels/archief1/d21ra101.htm) en nationale overheden (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i0403tyi.htm).
Nou, Nederland….
begin maar vast met een soort “Linux voor Dummies” boek aan te schaffen,
want de “D-day” voor Windows wordt door de Geallieërde-Internet-Hackers wordt voorbereid en
een “major-Attack”van het Windows NT4 en 2000 mogen we dus dan wereldwijd verwachten.
–
Of is dit een wel degelijk zéér flauwe verkoop-push van Microsoft om iedereen te forceren; maar Windows XP en 2003 te laten kopen omdat alle Systeembeheerders luidkeels zullen roepen dat de huidige NT4 & 2000 systemen nu niet meer veilig zijn….
–
Als dit laatste het geval is, wordt het hoog tijd dat wij allen maar eens kritisch naar Microsoft moeten kijken, en overwegen om allen over te gaan naar Novell, Unix of Linux.