Caspar Joustra, algemeen directeur van Peoplesoft Nederland, is blij met het negatieve advies van de antitrust-commissie van het Amerikaanse ministerie van Justitie op het vijandige bod van Oracle.
Tijdens een persbriefing vanmorgen kregen de aanwezigen champagne om het goede nieuws te vieren. Joustra: "Wij hebben altijd geweten dat op antitrust-gronden deze overname nooit had kunnen plaatsvinden en dat is nu bewaarheid. ‘Justice’ betekent gerechtigheid." Hij is van mening dat het Oracle nooit te doen is geweest om de daadwerkelijke overname van Peoplesoft. "Op 2 juni werd bekend dat Peoplesoft JD Edwards zou overnemen en vier dagen later lag het vijandige bod van Oracle op tafel. Zij wilden daarmee de overname dwarsbomen en verwarring schoppen in de markt. Door veel kabaal te maken keek de media vooral naar de ontwikkelingen op dat vlak en minder naar Oracle’s tanende aandeel in de databasemarkt."
Als het bod vooral bedoeld was om de overname van JD Edwards dwars te zitten, waarom zou Oracle dan vorige week het bod verhogen, terwijl de overname al in kannen en kruiken is? "Iedereen riep dat het bod van 19,50 dollar per aandeel geen serieus bod was. Ik denk dat ze nu met het bod van 26 dollar per aandeel de imagoschade willen repareren. Ze hadden net zo goed 35 dollar kunnen bieden, want ook Oracle weet dat het nooit doorgaat omdat de overname op antitrustbezwaren stuit", zegt Joustra.
Hoewel er blijdschap is over het negatieve advies, is er in de afgelopen maanden wel degelijk schade geleden door Peoplesoft. "Het vijandige bod van Oracle heeft ons vele miljoenen gekost aan juridische kosten, extra advertentiekosten en mediakosten. Natuurlijk vragen klanten zich ook af wat er kan gebeuren en wat dat voor gevolgen voor hen heeft. Die onzekerheid hebben we ook moeten afkopen. Er is begin juni, toen het bod op tafel kwam, voor 150 miljoen aan omzet opgeschoven. We hadden de overeenkomst met de Staatsloterij bijna rond, ze zouden eind juni tekeken, maar dat hebben ze na het bod van Oracle niet gedaan. Uiteindelijk hebben ze in september wel getekend, maar het laat wel de onzekerheid bij klanten zien. Ik vraag me af in hoeverre onze klanten zich op termijn laten leiden door dit soort zaken, maar het zorgt toch wel voor veel ruis."
"Ik snap dat Oracle de grootste wil worden en een concurrent uit de markt wil halen, maar ik snap de ratio achter hun stappen en de verhoging van het bod niet. Waarom zouden klanten in zee gaan met een bedrijf dat publiekelijk toegeeft dat het de markt niet alleen kan bedienen?", vraagt Joustra zich af.
In Nederland is er weinig tot geen contact geweest tussen Peoplesoft en Oracle. "Toen op 2 juni bekend werd dat Peoplesoft JD Edwards overnam, hing Han van den Hof (algemeen directeur JD Edwards, nu Sales Director Nederland bij Peoplesoft – red.) ’s middags direct aan de telefoon. We wilden elkaar zo snel mogelijk beter leren kennen. Dat ging in het begin als twee egeltjes", lacht Joustra. Serieus vervolgt hij: "Ik heb nog nooit wat uit De Meern (vestigingsplaats Oracle – red.) gehoord."
Ja, Sun neemt Cobalt over en laat het doodbloeden (open source mag blij zijn dat ze er nog iets aan overhouden, dat deed Sun om toch nog een symphatieke indruk achter te laten), Microsoft neemt RAV over (Kaspersky en de Linux gemeenschap mogen blij zij dat ze er een aantal brilliante ontwikkelaars aan overhouden), Oracle wil een succesvol bedrijf als Peoplesoft om zeep helpen (omwille van wat?? JD Edwards??). Leve het Amerikaanse model. Zoiets mogen ze hier (in de beschaving) proberen.