Een afdeling van het Duitse ministerie van Financiën heeft zijn gehele ‘backoffice’ overgezet op mainframes die draaien op Linux.
De afdeling is verantwoordelijk voor de betaling van een deel van het overheidspersoneel en bepaalde belastingen. Er zijn twee zware IBM-mainframes geïnstalleerd die beide op IBM’s besturingssysteem en Linux draaien.
“Er zijn twee zware IBM-mainframes geïnstalleerd die beide op IBM’s besturingssysteem en Linux draaien.”
Huh? Twee OSen tegelijk? Da’s’ knap!
Dat is inderdaad knap. Linux kan als client OS draaien op het OS van de mainframe. Op deze manier kunnen er vele verschillende instanties (honderden ?) van LInux op een mainframe draaien. Een mooie manier om een groot aantal servers te consolideren op 1 systeem, hoewel er nog discussie is of dit nu wel of niet scheelt in de kosten.
Iets soortgelijks kun je op pc hardware bereiken met vmware, user-mode-linux (UML) of xen.
Wedden dat IBM Redhat heeft gebruikt in plaats van SuSE, de duitse telg van Linux…
–
Wat zou SuSE/Novell daar van vinden, vraag ik mij af?
Zo knap is dat niet hoor. IBM heeft een hele mooie Z-series machine.
Om hoeveel wil je wedden 🙂 er is namelijk gebruik gemaakt van de Suse distributie. Deze hebben voor zover ik weet als enige een port voor IBM mainframes. Het is ook wel een interessant politiek spel. Novell koopt Suse en IBM inversteert een paar miljoen in Novell in tijden dat SCO IBM aanklaagt ivm unix-rechten die ooit in bezit zijn geweest van Novell. Volgens mij is de relatie IBM/Suse/Novell dan ook hechter dan de relatie met Redhat.