Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Kunnen we Foutlook wel blijven gebruiken?
Hoe ziet de weg naar Itanium eruit?
… lang, glibberig en vol bochten. In 1994 startten Intel en HP aan de ontwikkeling van een 64bit-opvolger voor de succesvolle Intel x86 processorfamilie. Ondanks vele vertragingen bleef het geloof van de verzamelde computerindustrie in de nieuwe architectuur lang ongebroken. In 2000 voorspelde IDC bijvoorbeeld nog een omzet van 28 miljard dollar aan Itanium-servers in 2004. De nieuwste voorspelling van IDC is nu een omzet van hoogstens 7,5 miljard dollar in … 2007.
Intels kansen om met Itanium het x86-succes te evenaren, worden met de dag kleiner. De grootste bedreiging komt trouwens van Intel zelf. De prijs/prestatie-verhouding van zijn Pentium- en Xeon-chips doet weinig klanten naar het Itanium-platform verlangen. Intel blijft de prestaties van het Pentium 4 in even snel tempo opvoeren als waarin ze de prijzen verlaagt. Teken aan de wand is dat de grote serverfabrikanten nog altijd aarzelen. Unisys en IBM gaan bijvoorbeeld door met investeringen in nieuwe topmodellen op basis van de Xeon-lijn. In 2005 komt IBM met een Xeon-machine, geschikt voor maximaal 64 processoren. Een andere bedreiging vormt de Opteron-processor van AMD. Na IBM en Sun zal zelfs Intel-partner HP binnenkort Opteron-servers aankondigen.
Intel heeft een cruciale fout gemaakt. De Itanium-chip is een te radicale breuk met het verleden. De in softwareland bijna heilige regel van de ‘neerwaartse compatibiliteit’ werd daarmee overtreden: bestaande 32-bit toepassingen kunnen slechts via een vertragende emulatiemodus draaien op het 64-bit besturingssysteem.
Gebruikers houden niet van dergelijke platformrevoluties. Daarmee hebben IBM en Microsoft bij de introductie van OS/2 hardhandig kennis meegemaakt. De gedoodverfde opvolger van DOS vereiste niet alleen computers met een buitensporig werkgeheugen van 4 MB (!), maar ook en vooral nieuwe programma’s. Dat bleek een brug te ver. Microsoft heeft na het echec van OS/2 een kleine tien jaar de tijd genomen om de wereld naadloos van het 16-bit in het 32-bit tijdperk te brengen. Pas nu met Windows XP hebben alle Windows-versies een ‘native’ 32-bit kern.
Intel heeft daarvan niet geleerd, AMD wel. Zijn Opteron-processor heeft een hybride 32/64 bit architectuur die alle bestaande applicaties ondersteunt én nieuwe 64-bit applicaties sneller verwerkt.
Daarmee kun je breed inzetbare computersystemen bouwen én een geleidelijk migratiepad aanbieden – een minder risicovolle en dus aantrekkelijker aanbod. Intel ziet de dreiging en kopieert nu de AMD-strategie. Binnenkort komt Intel met 64-bit processoren op basis van de x86-familie. Een verstandige beslissing. Maar de doorbraak van het Itanium-platform schuift nog verder voorbij de horizon.
Kunnen we Foutlook wel blijven gebruiken?
… mits je na gebruik direct je handen wast. Hoeveel Microsoft ook in beveiliging investeert, de eenvoudigste manier om virusellende te vermijden, is nog altijd om geen Microsoft-software te gebruiken. De afgelopen weken liepen mailsystemen en computers van talloze organisaties door de ‘My Doom’- of ‘Novarg’ worm weer eens vast. Dankbaar doelwit waren de honderden miljoenen computers uitgerust met een Windows-besturingssysteem en de mailprogramma’s Outlook en Outlook Express. Bill Gates kan dan wel stellen dat besturingssystemen als Linux en Apple’s OS X niet inherent veiliger zijn, maar dat is een puur academische blik op de werkelijkheid. De praktijk is dat virusbakkers keer op keer met succes via het Windows-platform wereldwijde virusepidemieën creëren. Wie afziet van Windows en Outlook heeft veel minder kans besmet te worden. Zo simpel is het. Doet iemand dat? Nee. Doe ik het? Ook niet. Ook ik ben namelijk al jaren zeer tevreden met Outlook. Maar ik neem net als met de verwerking van kippenvlees stringente veiligheidsmaatregelen in acht om besmetting te voorkomen: viruscontrole via de provider, een tweede viruscontrole op de lokale computers, een dagelijkse update van virusdefinities en tenslotte een strenge firewall. Daarbij heb ik previewmodus uit staan en open ik geen berichten die ik niet vertrouw. Wie dat niet op kan brengen, moet toch eens naar Microsoft-alternatieven omkijken.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.