De Nederlandse overheid maakt de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst en telecomtoezichthouder Opta verantwoordelijk voor handhaving van de nieuwe spam-wetgeving.
De Opta moet het zogenaamde ‘opt-in’-regime handhaven. De toezichthouder kan met last onder dwangsommen en bestuurlijke boetes tot 450 duizend euro overtreders aanpakken. Elektronische berichten mogen volgens de nieuwe telecommunicatiewet alleen na expliciete toestemming van ontvangers toegestuurd worden. De Fiod, die onder het ministerie van Financiën valt, zal achter meldingen aangaan van commerciële elektronische berichten met valse of onbekende afzenders. Dat geldt ook voor berichten zonder geldig postadres of nummer. Beide soorten mail worden strafbaar volgens de wet op economische delicten.
Dit blijkt uit de lang verwachte beleidsvisie op spam die minister van economische zaken Laurens Jan Brinkhorst begin deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Brinkhorst tempert de verwachtingen over deze handhaving bij voorbaat door te stellen dat het spamprobleem internationaal van aard is. Volgens de minister is de wildgroei aan bulkmail over ‘snel rijk worden’, lichaamscorrecties, geneesmiddelen en porno alleen met internationale maatregelen te bestrijden. Begin deze week organiseerde de Oeso een workshop over internationale bestrijding van spam (zie pagina 3).
Hoe Opta haar handhavingstaken gaat uitvoeren is nu nog niet duidelijk. De organisatie werkt op dit moment een plan van aanpak uit. Rejo Zenger, initiatiefnemer van de stichting Spamvrij.nl – een groep vrijwilligers die sinds een jaar Nederlandse spammers in kaart brengt – verwacht dat de toezichthouder te weinig kennis heeft om zijn handhavingstaken goed uit te kunnen voeren. Opta heeft met Spamvrij.nl overleg gevoerd over mogelijke uitbesteding van onderzoekstaken. < BR>