Het Zaltbommelse Superp neemt de SAP-beheeractiviteiten van RDC Datacentrum over. Opvallend is dat het een ‘badwill’-transactie is: in plaats van geld te ontvangen geeft RDC honderdduizend euro mee.
De SAP-beheertak van het RDC Datacentrum in Amsterdam bedient met negen medewerkers RDC zelf en de RAI. De vraag naar SAP-diensten bij de beursorganisator is echter afgenomen, waardoor de afdeling in de rode cijfers terecht is gekomen. "De RDC-directie had drie opties: inkrimpen, investeren in mogelijke groei of uitbesteden. Zij koos voor het laatste vanwege de risicobeperkingen en om de continuïteit van de dienstverlening en de werkgelegenheid te garanderen", zegt John Hoogendoorn, directeur Superp. Uiteindelijk besteedde RDC de beheeractiviteiten uit aan zijn bedrijf. Bij de verkooptransactie was geen goodwill maar badwill (‘negatieve waarde’) betrokken. Hoogendoorn: "Omdat de afdeling verliesgevend is, zijn we overeengekomen dat we geen overnamesom hoeven te betalen, maar dat RDC ons honderdduizend euro meegeeft ter ondersteuning van de startfase." De medewerkers blijven in Amsterdam werkzaam, wat voor Superp het voordeel heeft dat het kan gebruikmaken van het datacentrum.
Hoogendoorn heeft Superp in 1999 opgericht, nadat hij bij Tulip Computers de invoering van het SAP-systeem in de fabriek in Rosmalen had begeleid. "Ik merkte dat er bij een SAP-systeem veel aandacht uitgaat naar de implementatie, maar daarna te weinig naar het beheer en het gebruik ervan. Ik besloot een eigen bedrijf te beginnen dat diensten aanbiedt om meer rendement te halen uit het gebruik van een SAP-systeem." De markt van SAP-diensten draait de laatste tijd moeizaam. Volgens Hoogendoorn boekt zijn bedrijf juist wel succes omdat ondernemingen bereid zijn tegen in zijn ogen kleine investeringen (tien- tot twintigduizend euro) meer te halen uit hun ‘dure’ SAP-toepassing. "Wij noemen het zelf: ‘Oogsten met SAP’."
Bij Superp werken zo’n zeventig consultants. De winstgevende omzet in 2003 lag op 5,5 miljoen euro. Hoogendoorn verwacht dit jaar een stijging naar acht à negen miljoen. Andere aandeelhouders van het bedrijf zijn Richard Bertels (van ict-wervings- & selectiebureau Bertels & Partners) en Charles Wolters, eigenaar van startersondersteuner Het Netwerk, waar Superp een tijd diensten van betrok. Verder werkt het bedrijf samen met Etienne Stouten, de oud-directeur en oprichter van SAP Nederland.< BR>