Voorlopige kwartaalresultaten van een aantal ict-ondernemingen geven vertrouwen in de toekomst. Vooral bij de grote ict-bedrijven was sprake van flinke omzetstijgingen. Zo was de kwartaalomzet van Intel zelfs 22 procent hoger dan een jaar daarvoor.
De economische val van de afgelopen jaren hebben veel ondernemingen proberen te pareren door rigoureuze reorganisaties. Met winsten die bijna alleen via kostenbesparingen gerealiseerd worden, houd je de aandeelhouders wel stil, maar het zegt weinig over de toekomstverwachtingen. Omzetontwikkelingen zijn betere graadmeters. Veel bedrijven zien al omzetgroei en dus lijkt de weg naar economische groei weer gevonden te zijn.
Grootheden
Belangrijkste indicatoren voor het toenemend vertrouwen zijn de omzetcijfers van grootheden als IBM, Intel en Microsoft. Big Blue zag de omzet in het laatste kwartaal 2003 uitkomen op 25,9 miljard dollar, 9,4 procent meer dan een jaar geleden. Intel behaalde in het afgelopen vierde kwartaal een recordomzet van 8,74 miljard dollar. Deze ligt 22 procent boven het niveau van een jaar eerder. Microsoft laat een zelfde beeld zien. In zijn tweede fiscale kwartaal, dat eindigde op 31 december 2003, boekte het een omzet van 10,15 miljard dollar, een stijging met 19 procent in vergelijking met de 8,54 miljard dollar van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. "De vraag van consumenten en bedrijven naar pc’s bleef onze verwachtingen overtreffen en resulteerde in een solide dubbelcijferige groei voor Windows XP- en Office-producten", zegt cfo John Connors. "In het afgelopen kwartaal kwamen er ook signalen van een heropleving in de totale markt voor bedrijfsinformatica, met een stijgende vraag naar desktop- en serverproducten."
De volgers
Intels grootste concurrent AMD is niet minder hoopvol gestemd. Deze processorfabrikant kon voor het eerst in ruim twee jaar weer winst presenteren. De omzet over het laatste kwartaal is echter nog niet op het niveau van een jaar geleden (toen 1,28 miljard dollar, nu 1,16 miljard), maar ten opzichte van het voorgaande kwartaal (984 miljoen dollar) heeft men de stijgende lijn weer te pakken.
Sun is er nog niet in geslaagd weer winstgevend te zijn, maar de omzet neemt niet verder af. Het tweede kwartaal werd eind 2003 afgesloten met 2,88 miljard dollar aan omzet. Dit ligt op hetzelfde niveau als een jaar eerder.
Hewlett-Packard daarentegen zag in zijn vierde kwartaal, dat op 31 oktober 2003 afliep de omzet met 10 procent toenemen tot 19.9 miljard dollar. Op dezelfde datum liep bij Dell het derde kwartaal af. De omzet kwam uit op 10,6 miljard dollar, 16 procent meer dan een jaar eerder. Ook Unisys heeft de magere tijden duidelijk van zich afgeschoven. Over het vierde kwartaal kon 1,64 miljard dollar in de boeken worden bijgeschreven. Dit ligt 5 procent boven het niveau van een jaar geleden.
Leveranciers van opslagsystemen lijken de malaise van de afgelopen jaren eerder achter zich te hebben. EMC zag bijvoorbeeld in zijn vierde kwartaal de omzet met 25 procent toenemen tot 1,86 miljard dollar. Aan de onderkant bevinden zich met name producenten van geheugenkaarten als Sandisk. Voor deze groep producenten lijkt de toekomst uiterst rooskleurig; genoemde leverancier zag de omzet in het afgelopen kwartaal meer dan verdubbelen tot 389 miljoen dollar (116 procent groei).
Berg op
In de softwarehoek gaat het ook redelijk berg opwaarts, met SAP als dissonant. Oracle zag de omzet het laatste kwartaal met 8 procent toenemen tot 2,5 miljard dollar. SAP moet genoegen nemen met een daling van 6 procent tot 2,1 miljard.
Computer Associates doet het ook meer dan redelijk. Deze softwareleverancier sloot zijn derde kwartaal eind december af met 844 miljoen dollar, hetgeen al duidelijk boven de verwachting lag (817 miljoen). De werkelijk geboekte omzet ligt 12 procent hoger dan een jaar geleden.
Ook de kleinere spelers op de markt doen het niet slecht. Voorbeelden daarvan zijn Mercury Interactive, dat de omzet het laatste kwartaal met 29 procent zag oplopen naar 152 miljoen dollar, en Pervasive Software dat zijn laatste (tweede) kwartaal met 11,5 miljoen dollar 18 procent meer omzet boekte. Ook SCO ziet de omzet in het laatste kwartaal fors toenemen, van 15,5 miljoen dollar naar 24,3 miljoen. De hieruit resulterende winst gaat echter geheel verloren aan het betalen van de advocaten die nodig zijn in de strijd tegen IBM om de rechten op Unix.
De beveiligingsexperts halen duidelijk voordeel uit de aandacht die dit it-onderdeel krijgt. Symantec ziet de omzet in zijn derde kwartaal met 31 procent toenemen tot 494 miljoen dollar en Aladdin kon op 1 januari aan het einde van zijn vierde kwartaal 11 procent meer omzet boeken (15,1 miljoen dollar).
Moeilijke tijden
In de (tele)communicatie-sector is nog geen sprake van een duidelijk herstel, maar er leeft hoop. Grootmacht AT&T heeft het laatste kwartaal van 2003 nog moeten afsluiten met een omzetverlies van bijna 13 procent. Het bedrijf kwam niet verder dan 8,1 miljard dollar. Ook het Britse BT heeft de weg terug nog niet gevonden. Het zag zijn tweede kwartaal op 1 oktober 2003 eindigen met 4,6 miljoen pond, een daling va 2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Recentere cijfers zijn helaas nog niet bekend.
Terwijl de dienstverleners nog tegenwind ondervinden, zitten de productaanbieders al weer in rustiger vaarwater. Cisco is daarvan het duidelijkste voorbeeld. Dat sloot eind oktober zijn eerste kwartaal 2004 af met 5,1 miljard omzet, een toename van 5,3 procent. Lucent laat ook betere cijfers zien. Het eerste kwartaal van zijn nieuwe boekjaar werd eind december afgesloten met 2,26 miljard dollar. Dit betekent een toename van 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het kleinere Juniper zag de omzet in het laatste kwartaal van 2003 zelfs met 33 procent toenemen, van 155,3 miljoen dollar tot 207 miljoen.
Van eigen bodem
De hoopvolle resultaten van ondernemingen met hun wortels in de Verenigde Staten zijn hier nog ver te zoeken. De bedrijven zijn wel positief gestemd, maar moeten toch nog genoegen nemen met mindere cijfers. Een duidelijk voorbeeld daarvan is Asml. Dat zag in het laatste kwartaal de omzet fors teruglopen, van 819,6 miljoen euro eind 2002 naar 525,5 miljoen nu. De directie ziet echter duidelijk mogelijkheden, want de orderportefeuille is beter gevuld dan een jaar geleden.
Dienstverlener Getronics heeft ook een forse daling van de omzet moeten incasseren. De laatste drie maanden werden afgesloten met 705 miljoen euro aan omzet, 15 procent minder dan vorig jaar. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het resultaat negatief is beïnvloed door reorganisatiekosten, verkoop van panden en verlies door valutaschommelingen. Het bedrijf heeft dit alles ingeschat op 350 miljoen euro.
De resultaten van Philips over het laatste kwartaal zijn helaas nog niet bekend, maar in het derde kwartaal moest het nog genoegen nemen met een lichte daling van de omzet; van 7,3 miljard euro naar 7,0 miljard.
Ook KPN komt pas volgende maand met de cijfers over het laatste kwartaal van 2003. Het voorlaatste kwartaal laat echter al lichte groei zien. De omzet nam met 1,5 procent toe tot 3,1 miljard euro.
Het Nederlandse ict-bedrijfsleven is op basis van de ontwikkelingen overzee niet al te somber gestemd. Men verwacht in het begin van dit jaar minstens consolidatie en later een lichte groei.< BR>