Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Ook zo blij met de verlenging van W 98 ondersteuning? Is de asp niet dood en begraven? Is vpn nog wel nodig?
Ook zo blij met de verlenging van W 98 ondersteuning?
… Of: hoe onbehoorlijk een softwareleverancier kan zijn. Microsoft haalde vorige week de dagbladen met zijn genereuze gebaar de ondersteuning van Windows98, SE en ME toch tot medio 2006 te verlengen. Zo kun je van onbehoorlijk gedrag toch nog een goed-nieuws-show maken. Het was natuurlijk een gotspe dat Microsoft vorig najaar doodleuk aankondigde de ondersteuning van Windows 98 per half januari te stoppen. Microsoft achtte het tijd dat de klanten maar eens overstapten, want de officiële partijlijn is een driejaarlijkse opwaardeercyclus. En wie zo dom was die oude instabiele en onveilige Windows-versies nog te blijven gebruiken, moest het verder zelf maar uitzoeken. Vergelijk die benadering eens met IBM die de ondersteuning van OS/2 (kent u dat nog) nog tot medio 2006 heeft gegarandeerd. Windows 98/ME-stations maken volgens Gartner nog meer dan 20 procent uit van alle computers en een kleine zes procent van alle bedrijfscomputers. Wil Microsoft al die klanten met die inderdaad instabiele Windows-versies gewoon in de kou laten staan?
Overstap naar Windows XP betekent in feite – gezien de toegenomen hardware-eisen – de aanschaf van een nieuwe computer. Dat betekent dus nogal wat. Lang niet alle organisaties willen of kunnen elke drie of vier jaar nieuwe systemen kopen. Afgezien daarvan kwam de melding van het beëindigen van de ondersteuning onfatsoenlijk laat.
Microsoft is nu op zijn schreden teruggekeerd. Gartner vermoedt dat naast protesten van klanten ook de vrees voor een overstap naar Linux een rol heeft gespeeld. Ongetwijfeld, maar duidelijk is dat van een bewuste strategie sprake is. Net als destijds bij de introductie van de nieuwe licentiepolitiek probeert Microsoft gewoon hoever het kan gaan. De slik-of-stik aanpak zorgt er voor dat in ieder geval een deel van de klantenkring zijn opwaardeerplannen versnelt. Dat is pure winst. Vervolgens geeft het bedrijf op de valreep met een genereus gebaar gevolg ‘aan de wens van klanten’. De dankbare klant vindt het niet meer dan normaal dat hij voor de verlengde ondersteuning moet betalen. Twee vliegen in één klap. Alleen een monopolist kan daarmee wegkomen.
Is de asp niet dood en begraven?
… de comeback kid leeft onder nieuwe namen door.
Salesforce.com heeft volgens eigen opgave 8400 klanten en 120.000 gebruikers voor zijn crm-diensten. Tot de klantenkring horen niet de minste bedrijven. Salesforce is nog altijd een buitenbeentje, maar het besmette concept van ‘application service provider’ wint onder hippe termen als managed service, utility computing, on-demand computing en business online stilletjes aan terrein. Toen eind jaren negentig de asp-hype op zijn top was, bleek de technologie niet klaar, de softwarelicenties te onvoordelig en de klanten te onwennig en wantrouwig. Nog altijd is het software-als-dienst model iets voor kleine verticale markten; de formule is vooral aantrekkelijk als toegang vanaf meerdere locaties belangrijk is en de koppeling met backend-systemen niet te complex. Maar het kennelijke succes van Salesforce wijst op bredere toepassingsmogelijkheden.
Is vpn nog wel nodig?
…ja, maar het zal steeds minder om het ‘netwerk’ gaan en meer om de applicatie. De voortgaande overschakeling naar webgebaseerde applicaties en bedrijfsportalen verandert de behoefte van telewerkers. Velen willen immers niet zozeer toegang tot het bedrijfsnetwerk maar tot bedrijfsapplicaties. Toegegeven, het is een nuanceverschil. Maar wel één met technische implicaties. Bij traditionele vpn-oplossingen wordt een beveiligde verbinding (tunnel) met behulp van IP-sec opgezet over het publieke internet naar het bedrijfsnetwerk. Maar je ziet steeds vaker dat vpn-leveranciers gebruik gaan maken van ssl-encryptie om telewerkers via een browser toegang te geven tot bedrijfsapplicaties. Dat werkt een stuk simpeler en kan vanaf elke willekeurige client. IP-sec is een mooie technologie om netwerken van verschillende vestigingen te koppelen, maar voor de mobiele telewerker geeft ssl minder sores.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.