"Nederland biedt Amerikaanse bedrijven een ideale testomgeving voor toegepast onderzoek en ontwikkeling op het gebied van breedband en grids. De succesvolle basis daarvoor, Gigaport, is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest geavanceerde platforms ter wereld en we zijn niet van plan om die voorsprong ooit nog uit handen te geven. Nederland blijft in de wereld aan kop als breedbandland".
|
Gigaport Gigaport begon in 1999 als innovatief samenwerkingsproject om kennis en business aan elkaar te koppelen en is inmiddels uitgegroeid tot een innovatief netwerk voor onderzoek en ontwikkeling. Dat netwerk, Surfnet, is op dit moment een van de snelste en meest geavanceerde researchnetwerken in de wereld. De basis van Gigaport wordt gevormd door breedbandnetwerken en systeemprogrammatuur, waarbij applicaties zich richten op specifieke behoeften aan content (bijvoorbeeld e-science, virtuele laboratoria, e-business, entertainment, gezondheidszorg), in plaats van op algemene functies. Surfnet was het eerste netwerk in Europa dat Ipv6 introduceerde. Onderdeel van Surfnet is Netherlight, een internationale hub voor optische netwerken. Het verbindt onder meer Starlight in Chicago, Cern in Genève en Uklight in Londen met elkaar. Netherlight maakt deel uit van Gloriad (Global ring network for advanced applications development), een wetenschappelijk lambda-netwerk (10 Gb per seconde optisch), dat Amerikaanse, Russische en Chinese researchnetwerken met elkaar verbindt. Eind vorig jaar besloot het kabinet 40 miljoen euro uit te trekken voor het Gigaport Next Generation Network. Partners in het project en aangesloten researchinstituten telden nog eens 40 miljoen neer voor dit publiek-private samenwerkingsproject, dat zich richt op het ontwikkelen, realiseren en beheren van een nieuwe generatie hybride netwerken, die zowel internet als lambda-services gaat bieden. Gigaport Next Generation is bedoeld om geavanceerde netwerkmogelijkheden te testen, inclusief speciale optische verbindingen. Optische technieken als lambda zullen vooral worden ingezet om knelpunten in bandbreedte van het internet op te lossen, maar zijn ook van belang voor wereldwijde gedistribueerde verwerking (grids). Onderdeel van het Gigaport Next Generation vormen verder de ontwikkeling en implementatie van geavanceerde griddiensten en de bouw van het Surfnet6-netwerk, dat volgens de planning vanaf de zomer van 2005 in productie zal zijn. |
Van Amerikaanse zijde bleef het desondanks stil. Mogelijk dat er van die kant inderdaad geen vragen waren na Westermanns uitvoerige presentatie. Hoopvoller is het echter om te veronderstellen, dat de Amerikanen stevig onder de indruk waren van de voorsprong op het gebied van breedband, die ons land in San José presenteerde.
Martha Lucey, hoofd van het City College van San Francisco, noemde die voorsprong in ieder geval ‘impressive’. "Breedband in de VS gaat vooral om commercieel succes. Jullie Surfnet zoekt echter naar mogelijkheden om te blijven innoveren. Nederland leidt duidelijk op het gebied van breedband en daar kunnen wij hier zeker het nodige van leren".
Universiteitsomgeving testmarkt
De komende jaren zal het begrip breedband ingrijpend veranderen, meent Westermann. Niet langer zal het gaan om een vast aantal bits per seconde. "In de nabije toekomst zal breedband voldoende bandbreedte en kwaliteit moeten bieden om in alle denkbare behoeften te voorzien, zonder dat er ook maar één moment sprake is van beperking".
De bandbreedte voor de consument is nu al ten minste 1 Mb per seconde (downstream). Over vijf jaar zal dit volgens Westermann zeker 5 keer zo veel zijn. "Voor een researchinstituut is de standaard bandbreedte nu 1 Gb per seconde, maar voor de komende vier jaar is een vertienvoudiging te verwachten".
Met een pc-penetratie van 80 procent, een internetpenetratie van 69 procent (‘hoogste in Europa’) en nu al 25 procent van alle huishoudens op breedband is Nederland volgens Westermann een uiterst aantrekkelijke markt voor tal van nieuwe concepten en internetservices. "De meest geavanceerde groep klanten wordt gevormd door studenten. Dat maakt de universiteitomgeving tot een ideale testmarkt voor technische, wetenschappelijke en commerciële experimenten met e-services".
Het onderzoeksnetwerk Surfnet, aangejaagd door het Gigaportproject, zal volgens Westermann in combinatie met nog te ontwikkelen griddiensten als platform uitstekende gebruiksmogelijkheden bieden voor concepten in ‘e-science’ en ‘e-business’. "Juist daar hebben we al veel bereikt op het gebied van content-beheer, webservices, kennisbeheer, elektronisch onderwijs en ‘digital rights management’".
Westermann vindt dat Gigaport daarmee een krachtige stimulans biedt voor een snel groeiend, rijk aanbod van breedbanddiensten en griddiensten. Kansen voor samenwerking met toekomstige Amerikaanse partners ziet hij onder meer in het verder ontwikkelen van geavanceerde applicaties, bijvoorbeeld voor overheid (e-government), gezondheidszorg, bio- en gentechnologie, onderwijs en logistiek. "We willen onze voorsprong behouden door te blijven vernieuwen en de tot nu toe bereikte resultaten naar een nog hoger niveau te brengen". Dat levert volgens hem volop mogelijkheden op voor contacten en contracten met Amerikaanse partners. "Waarbij we er wél voor zorgen dat Surfnet een innovatief nichenetwerk blijft en niet opgaat in de grote commerciële massa".< BR>