Veel kleine softwarebedrijven lijden een kommervol bestaan. Toch hoeft een faillissement niet per se het einde van het softwarepakket te betekenen. Sommige pakketten overleven via een doorstart, andere worden uit de failliete boedel gevist en krijgen een tweede, soms derde leven. Twee praktijkgevallen: SQL Blending en Total Broker.
Curator Pim Nuiten van advocatenkantoor Veldhuijzen, Schep en Nuiten klinkt een beetje verongelijkt. Hij moet het faillissement van Softmatic uit Dordrecht afhandelen, alleen de licentierechten op het Duitse softwarepakket SQL Blending bleken reeds opgezegd te zijn. Voor Nuiten valt er weinig interessants te regelen. "Blending International heeft voor Nederland een nieuwe licentie op de software genomen. Alle zeven medewerkers zijn naar dit Belgisch bedrijf overgestapt. Er kon met een schone lei worden begonnen."
Aan het pakket SQL Blending – erp-software voor ondernemingen uit de procesindustrie – blijkt een lange geschiedenis vast te zitten. De oorsprong van de begin jaren tachtig ontwikkelde software gaat terug tot Nixdorf Computer en Siemens Nixdorf. Daarna verzelfstandigde deze erp-tak zich tot Softmatic AG, maar die firma ging in 2002 kopje onder. De eind 2001 via een managementuitkoop afgesplitste ontwikkeltak Incodev uit Hamburg kocht de rechten op SQL Blending op.
Jo Tiemens, de directeur van Softmatic in Nederland, nam de aandelen van Softmatic BV voor 1 euro over. Hij kreeg echter een naheffing van de belastingdienst, omdat een kwijtgescholden investering van de Duitse moeder in een keer afgeschreven was. "Daardoor en in combinatie met de economische malaise kreeg ik een schuld van ongeveer 400.000 gulden niet weggewerkt. Toen de belastingdienst niet akkoord ging met mijn schikkingsvoorstel heb ik alsnog surseance aangevraagd." Softmatic ging halverwege vorig jaar ook in Nederland failliet. Volgens de curator kon Tiemens er weinig aan doen. "Hij heeft er geld in gestoken, maar kampte met een erfenis en een slechte markt."
Geloof
Tiemens hield echter geloof in de mogelijkheden van het pakket en wilde zijn klanten niet laten zitten. SQL Blending wordt gebruikt door kleine en middelgrote bedrijven die met recepturen en chemische middelen werken, zoals verffabrikanten, voedsel- en geneesmiddelenproducenten en benzinemaatschappijen. Het pakket kent een module voor het beheer van gevaarlijke stoffen, waarmee bijvoorbeeld veiligheidsoverzichten gemaakt kunnen worden die chauffeurs verplicht bij zich hebben tijdens hun ritten. "Wij kennen op dit vlak eigenlijk maar twee concurrenten: Navision en Hard Profit, maar die oplossing draait nog onder Dos. SQL Blending is in 1998 klaargemaakt voor Windows en draait onder SQL- en Oracle-databases."
Omdat Tiemens voor 75 procent aandeelhouder is van de Belgische zustermaatschappij van Softmatic NV besloot hij vanuit die holding een vestiging in Nederland te openen en nam hij een licentie af van Incodev. Onder de gemeenschappelijke noemer NV Blending International bedient dit bedrijf met vestigingen in Sliedrecht en Zaventem de markt in de Benelux en Frankrijk. Volgens Tiemens draait het nieuwe bedrijf goed en is er het afgelopen kwartaal 70.000 euro verdiend. "We zoeken zelfs weer nieuwe medewerkers".
Hij voelt zich niet schuldig over het achterlaten van een bankroet gegaan bedrijf met een openstaande schuldenlast van een paar honderdduizend euro. "Dat is hoofdzakelijk een aanslag van de fiscus. Al mijn andere schuldeisers heb ik netjes afbetaald."
Pakket voor effectenmakelaars
Ook het beleggingspakket Total Broker kent een bewogen geschiedenis. Het is een van oorsprong Indiaas product van de firma Octet dat vanuit Nederland via het bedrijf Trisdon de Europese markt moest veroveren. Dat lukte niet, vanwege de hoge ontwikkelkosten, moeizame communicatie met India en tegenvallende markt. De Belgische ondernemer Luc Verheyen, tevens eigenaar van het Bredase Computer Solutions, kocht het op en bracht het met personeel en al onder in een nieuwe BV, Trisdon Financial Services. Maar het bleef trekken aan een dood paard: in de beleggingsmarkt zat zwaar de klad. Nadat het softwarebedrijf opnieuw failliet ging, kwamen de intellectuele rechten ervan bij de bank te liggen. Die had deze als stil pand verkregen bij de doorstart. Namens de bank verkocht curator Henri Rouw de software aan Hugo van Schaik, directeur Chryos ASP Services, sinds kort getooid met de nieuwe naam Bits for Finance en deel uitmakend van Delta Holding Amsterdam.
Volgens Rouw kan Van Schaik profiteren van de gedane investeringen. Bovendien past het pakket goed bij de ict-diensten die Chryos reeds levert aan brokers en vermogensbeheerders. Van Schaik kende de software uit de tijd dat hij als ict-manager in de financiële wereld werkte. "Het is een vooruitstrevend, geïntegreerd pakket voor brokers en handelshuizen die er hun daghandel op de effectenbeurs en hun vermogensbeheer mee kunnen administreren en bewaken. Het beschikt over een straight through processing-koppeling met een backoffice-module, waardoor handelsinformatie direct online raadpleegbaar is. Het probleem van Totalbroker is tot nu geweest dat er geen goed projectmanagement op zat."
Van Schaik verwacht een opleving van de beleggingsmarkt. Hij laat de backoffice-functionaliteit, nu nog op Indiase code geschoeid, opnieuw ontwikkelen om een geheel open systeem te creëren.< BR>