Een groep woningcorporaties heeft Nccw teruggekocht van Inter Access voor ongeveer twintig miljoen euro. Algemeen directeur Gerard Erents bestrijdt de kritiek dat het een oneigenlijke actie is.
Voorjaar 2003 meldden vijftien ontevreden woningcorporaties, verenigd in de Stichting Administratiekantoor Nccw, zich bij Inter Access omdat ze het rekencentrum Nccw wilden terugkopen. De automatiseerder had het computerbedrijf in 2001 overgenomen van de Woningraad Groep. Bijna een jaar later blijkt de groep uit zo’n twintig corporaties te bestaan. Vanaf 1 januari is ze meerderheidsaandeelhouder met een tweederde belang. Een twintigtal andere klanten van Nccw overweegt participatie. Inter Access behoudt een minderheidsbelang van eenderde. In een eerder stadium was sprake van het terugkopen van een krappe meerderheid. "We wilden duidelijkheid hebben", zegt Erents. "Bij een verhouding 51-49 procent blijf je hakketakken." Hij benadrukt dat de automatiseerder invloed behoudt. Inter Access levert twee van de vijf commissarissen en bij belangrijke besluiten is een meerderheid van 80 procent in de raad nodig. Het it-bedrijf is tevens voorkeursleverancier en mag gebruikmaken van het computercentrum in Almere.
Ophef
De verkoopplannen zorgden voor de nodige beroering in de corporatiewereld. Van verscheidene kanten werd gezegd dat woningbouwverenigingen geen it-bedrijf moeten bestieren en hun geld beter kunnen besteden aan woningbouw. Concurrenten van Nccw spraken van het dichtgooien van de markt, nadat de Woningraad Groep deze juist had opengegooid door onder meer het afstoten van het computerbedrijf. Erents noemt het kinnesinne. In zijn ogen doen de corporaties een verantwoorde investering, vanuit continuïteitsoogpunt, die meer rendement zal opleveren dan woningbouw. "Er wordt ook gewoon dividend uitgekeerd. Wat de it-leveranciers betreft: wij vormen geen uitzondering. SG Automatisering kent ook corporaties als aandeelhouder en Centric werkte vroeger samen met Kiwi."
Dat er een oneigenlijke klant-leverancierverhouding ontstaat waarbij klanten tevens aandeelhouder zijn, acht hij geen bezwaar. "De investeerders zitten niet op de directiestoel. Zij bemoeien zich niet met investeringen. Bovendien: wat is er mis met kritisch-betrokken klanten? Er bestaan ook geen verplichtingen: aandeelhouders zijn vrij om bijvoorbeeld over te stappen naar Databalk als leverancier." Verder meldt Erents dat er een gebruikersvereniging voor de ruim vierhonderd klanten is opgericht die begin februari voor het eerst vergadert.
Op het paard
Nccw verloor de afgelopen jaren 15 procent marktaandeel (van 75 naar 60 procent). Erents wil Inter Access daarvoor niet de zwarte piet toespelen. "Al voor de verkoop riep Nccw dat corporaties moesten overstappen van het oude pakket BIS naar de nieuwe software van First Housing. Klanten wilden dat echter zelf bepalen. Daarbij bleek de nieuwe functionaliteit niet op tijd klaar te zijn. Dan is het niet gek wanneer klanten weglopen en de concurrentie wordt gereanimeerd." Toen voorts bleek dat Inter Access eigenlijk over onvoldoende branchekennis beschikte, vonden sommige corporaties het tijd om in te grijpen.
Dit jaar heeft Erents tot doel gesteld Nccw weer op het paard te krijgen om van daaruit te kunnen groeien. De problemen met het vernieuwingspakket First Housing zijn volgens hem voorbij. "Er zijn net succesvolle implementaties uitgevoerd bij Nijestee uit Groningen en Goede Woning uit Apeldoorn. Dit jaar willen we twintig klanten overzetten."
Van de 285 medewerkers heeft een veertigtal een Inter Access-achtergrond. Hun arbeidsvoorwaarden worden in de loop van 2004 aangepast aan de nieuwe situatie. Voor Erents is de directiepost bij Nccw een déjà vu. Hij komt van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Daarvoor werkte hij bij de Nationale Woningraad, waar hij onder andere vijf jaar aan het hoofd stond van Nccw. Toch is er wel iets veranderd. "Een aantal jaren terug ontwikkelde Nccw alles zelf. Nu kopen we de functionaliteit van het Britse First Housing bij SX3 in en parametriseren we de software voor de Nederlandse markt. Ik voorzie dat we daardoor de komende tijd aan de softwarekant 10 á 15 procent minder medewerkers nodig hebben, al verwacht ik weinig gedwongen ontslagen. Nccw zal ook andere diensten aanbieden aan corporaties, bijvoorbeeld uitwijkfaciliteiten bij ons rekencentrum. Dat creëert nieuw werk." < BR>