Het ministerie van Economische Zaken en een negental organisaties openen dit voorjaar in Mediaplaza de deuren van een centrum dat overheden, woningbouwcorporaties en het mkb moet bijspijkeren over de invoering van nieuwe netwerken.
Nederland Breedbandland is de werktitel die de negen participanten en het ministerie van Economische Zaken tot nu toe gebruiken bij hun communicatie over het expertisecentrum dat in het voorjaar zijn deuren opent bij Mediaplaza.
KPN, Siemens, Lucent, Microsoft, Cisco, Cgey en de brancheverenigingen Vevica, Nederland-ict en de Vecai storten ieder jaarlijks vijftigduizend euro. Het ministerie verdubbelt dit bedrag.
Het expertisecentrum is een aanbeveling van de Breedband Expertgroep, een in 2001 gestart overleg tussen de telecomsector en het ministerie van Economische Zaken. Veel overheden en andere organisaties bij wie ict bijzaak is, zijn gebaat bij een centrum waar alle informatie over de stimulering, financiering, invoering en gebruik van open breedbandnetwerken te vinden is, zo is de gedachte.
Informatie ontsluiten
Gemeenten en andere overheden hebben de afgelopen jaren al heel wat onderzoek naar breedbandnetwerken gedaan. Deze informatie zal via een website ontsloten worden. Daarnaast zullen er bij Mediaplaza workshops worden gehouden die bij de doelgroep aanbevolen worden door de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de koepel van woningbouwcorporaties Aedes en mkb-stimulator Syntens. Ook zaken die nu nog onvoldoende uitgewerkt zijn, zoals een standaard formaat voor een ondergronds bestemmingsplan, en de consequenties van de invoering van de nieuwe telecomwet komen op de agenda. Verder komt er een monitor die de nu nog niet beschikbare cijfers over het aantal breedbandaansluitingen in Nederland rapporteert.
Het breedbandexpertisecentrum wil ook de breedbandplannen uit de doelgroep van kritiek voorzien. Voor concurrentie met adviesbureaus als Stratix, TNO Telecom en M&I Partners is het ministerie niet bang. "Het centrum helpt juist het veld transparanter te maken en zal daardoor eerder extra werk opleveren dan kosten. De capaciteit om grote adviestrajecten te doen ontbreekt gewoonweg", aldus een woordvoerder van het ministerie. Het expertisecentrum krijgt vier medewerkers en een webredacteur. < BR>