De TU Delft en de Fudan Universiteit in de Chinese stad Shanghai brengen hun studie microelectronica in een nieuwe International School of Microelectronics onder om studenten uit te wisselen.
Onderwijsminister Maria van der Hoeven is naar China gereisd om in Shanghai op woensdag 14 januari de Fudan-TU Delft International School of Microelectronics te openen. Het is de bedoeling dat de beste elektrotechniekstudenten van de Fudan-universiteit in Shanghai hun masterstudie voltooien in Delft. De universiteit ziet het mes bij dit gezamenlijke Chinees-Nederlandse initiatief aan meer kanten snijden: "China brengt zijn onderwijs op een internationaal erkend niveau en Delft versterkt zijn wereldwijde reputatie, terwijl ook nog eens een bron van excellente studenten en potentiële onderzoekers wordt aangeboord", zegt initiatiefnemer professor Kees Beenakker, voorzitter van de afdeling Micro-elektronica aan de TU Delft.
De programma’s van de micro-elektronica-opleidingen van de TU Delft en de Fudan Universiteit worden qua inhoud, niveau en kwaliteit op elkaar afgestemd en ondergebracht in de nieuwe International School of Microelectronics. Van de tweehonderd micro-elektronica-studenten van Fudan zal ongeveer de helft toegelaten worden tot het programma van de International School. De meest getalenteerden uit deze groep voltooien de laatste 18 maanden hun studie in Delft. Daarbij kunnen ze een beroep doen op studiebeurzen, die onder andere door bedrijven beschikbaar zijn gesteld.
Fudan, gesticht in 1905, is een van de meest gerenommeerde universiteiten op het gebied van micro-elektronica in China. Het is gelegen in de regio Shanghai, waar de chipindustrie een hoge vlucht neemt. Het heet daarom ook wel het ‘silicon valley van de toekomst’. De TU Delft heeft al sinds november 2001 een trainingscentrum voor chiponderzoekers aan de gerenommeerde Tsing Hua Univeristeit in Beijing.
Nu maar hopen dat ze daar een goede virusscanner bezitten…