Pantheon-Pinc heet voortaan Extravar. De naamswijziging van deze IBM-hardwareleverancier is nodig omdat er teveel verwarring ontstond met zusterbedrijf Pantheon Automatisering.
Pantheon-Pinc (Producten, Infrastructuren, Netwerken en Connectivity) is een 2001 afgesplitst onderdeel van Pantheon Automatisering. De oprichter/directeur daarvan, Erik Versloot, had als softwareman niet zo veel op met de hardware-activiteiten die vanaf 1993 ontplooid waren. Om het onderdeel beter in de markt te zetten, verkocht Versloot deze tak daarom in 2001 aan de manager ervan, Dennis Zandbergen, waarbij Pantheon een minderheidsaandeel behield. "Het is altijd mijn droom geweest een eigen bedrijf te starten, en die kans deed zich toen voor", zegt de nu dertigjarige Zandbergen.
Pantheon-Pinc presenteert zich in de markt als onafhankelijke leverancier van iSeries (AS/400) en xSeries, met daarbij ondersteunende infrastructuur- en netwerkdiensten. Zandbergen ondervond in de praktijk echter dat het bedrijf regelmatig werd verward met Pantheon Automatisering, waardoor bijvoorbeeld facturen of betalingen verkeerd terecht kwamen. Hij besloot tot een naamswijziging.
De hardwareleverancier gaat voortaan door het leven als Extravar, wat naast een strakke administratie het voordeel heeft dat de onafhankelijke opstelling die het bedrijf zegt in te nemen, beter tot uitdrukking komt. "Wij werken ook met andere softwarehuizen die concurrenten kunnen zijn van Pantheon Automatisering."
Met Extravar (twintig medewerkers, winstgevende omzet van twintig miljoen euro) loopt het goed, beweert Zandbergen. "We hebben een goede spreiding van degelijke klanten. Bovendien zijn wij als kleinschalig bedrijf beter in staat tegenvallers op te vangen." Een verkoop van het bedrijf aan een grotere partij als Eniac of Centric, die naar een sterkere positie op de AS/400-markt streeft, vindt Zandbergen geen optie. "Daarvoor ben ik geen eigen bedrijf gestart."