In de Europese bancaire wereld zijn het de treasury- en retailbanken die de komende twee jaren de grootste investeringen zullen doen in backoffice systemen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door IBS Intelligence. De banken zien Unix is als het platform van de toekomst.
Van de ondervraagde treasurybanken zegt 11 procent al een beslissing te hebben genomen voor vervangingsinvesteringen in backoffice systemen. Nog eens 18 procent zal die beslissing waarschijnlijk binnen twee jaar nemen. Bij retailbanken, die zich richtern op particulieren en kleine ondernemingen, ligt dat percentage op respectievelijk 8 procent en 15 procent. Binnen de sector trade finance geeft 9 procent van de banken aan al wel een beslissing genomen te hebben om te investeren in nieuwe systemen, maar veel meer dan dat wordt het niet. Slechts 3 procent bovenop de 9 procent zegt gedurende de komende twee jaar alsnog die beslissing te nemen.
Het onderzoek naar trends in bancaire softwarevereisten is uitgevoerd door consultancy- en onderzoeksbureau IBS Intelligence in twintig Europese landen, waaronder Nederland. Meer dan 500 banken zijn ondervraagd in vier verschillende banksectoren: trade finance, treasury, retail en corporate.
Fabrikant I-flex, leverancier van financiële software, ziet vooral de geplande investeringen bij retailbanken als een verrassende uitkomst. Senthil Kumar, ceo I-flex solutions Europe: "De laatste vijf jaar waren vooral corporate banken aan het praten over vervanging van hun backoffice systemen, niet de retailbanken. De afgelopen tijd zag je dat retailbanken met eigen mensen voortbouwden op bestaande systemen, voor mij is het dus een verrassing dat ze nu ook kijken naar het vervangen van systemen."
Moeilijke implementaties
Het overgrote deel van de Europese banken, maar liefst 76 procent, ziet de implementatie van ‘core-bankingsoftware’ als een erg complex traject. Bijna een kwart van deze groep heeft bovendien weinig vertrouwen in een positieve afloop van zo’n implementatie en denkt dat het risico op mislukking hoog is. Slechts 24 procent van de banken denkt dat de implementatie van ‘core-bankingsoftware’ een eenvoudig traject is en de kans op een succesvolle implementatie naar verwachting hoog.
Banken hebben over het algemeen weinig vertrouwen in externe partijen als het gaat om het managen van zo’n belangrijke operatie. Slechts 1 procent van de banken vertrouwt een dergelijk project toe aan een systeem integrator. Een meerderheid van 72 procent doet het liever zelf en is er heilig van overtuigd dat het opzetten van een speciaal team binnen de eigen gelederen de minst risicovolle manier is om een implementatie te realiseren. Fabrikanten en consultants krijgen het voordeel van de twijfel van de banken. In 13 procent van de gevallen wordt de verantwoordelijkheid voor zo’n project overgedragen aan de softwarefabrikant. Van de banken zegt 8 procent over te gaan op het inhuren van consultants om de risico’s van een implementatie te verkleinen. Overigens zien banken binnen trade finance geen rol weggelegd voor consultants. En bij retailbanken is de rol van consultants over het algemeen beperkt. In corporate banking is de aanwezigheid van consultants bij dit soort projecten het hoogst, direct gevolgd door projecten bij treasurybanken.
In het verleden bleken veel systeem implementaties te mislukken doordat nieuwe software niet of moeilijk geïntegreerd kon worden met bestaande systemen. Misschien is het ook maar beter dat banken zulke belangrijke projecten in eigen hand willen houden. Volgens Kumar van I-flex is het namelijk voor de meeste softwarefabrikanten erg moeilijk om de bestaande backoffice systemen te begrijpen. "Daarom vragen wij banken ook altijd om personeel te leveren voor een project. Meestal komt bij een migratietraject 20 tot 30 procent van de mensen bij ons vandaan, de rest is eigen personeel van de bank. Uit onze eigen ervaring blijkt dat dit een succesvol implementatiemodel is."
Specifiek bij banken in Nederland zijn de systeemimplementaties meestal ook vrij complex. Dat zegt Aislinn McKibbin, verkoopdirecteur Banking bij Trema, fabrikant van software voor de financiële sector. "De grote banken in Nederland hebben systemen die al twintig jaar staan. Die zijn zo geïntegreerd met interfaces en andere systemen, dat is heel moeilijk om daar iets in te veranderen. Deze banken willen wel nieuwe technologie in huis halen, maar het is moeilijk om de huidige systemen te vervangen. Die zijn heel groot en volledig geïntegreerd binnen de bank." Trema heeft in Nederland onder meer ABN Amro en ING als klanten.
Platformen
De intentie die banken hebben om hun bestaande systemen te gaan vervangen door nieuwe software, betekent niet dat per definitie fabrikanten worden ingeschakeld om nieuwe software te leveren. Veel banken zijn gewend om zelf bepaalde software in eigen huis te ontwikkelen, zeker als het gaat om software die hun kernactiviteiten diep raakt.
Welke banken het meest gewend zijn om zelf aan de ontwikkeltafel plaats te nemen? Kumar bracht het al even ter sprake. Retailbanken bouwden in het verleden meestal met eigen mensen voort op bestaande systemen. Uit het onderzoek blijkt dat met name retailbanken ook hun volledige core-banking systemen zelf bouwen. Treasurybanken bouwen het minste zelf en maken eerder gebruik van pakketten van fabrikanten. In totaal maakt 68 procent van de banken voor zijn core-banking behoeften gebruik van software die geleverd is door een externe partij.
De meeste banken gebruiken nu nog mainframes in combinatie met AS/400 gebaseerde systemen voor hun kernactiviteiten, zowel binnen retail, treasury, corporate en trade finance. Maar de liefde voor deze combinatie van platformen bekoelt langzamerhand een beetje. Van alle banken heeft 44 procent een dergelijke combinatie staan, maar slechts 33 procent zegt er ook in de toekomst nog gebruik van te zullen maken. Eigenlijk neemt de belangstelling van banken voor deze platformen sowieso af, ook banken die alleen mainframes of alleen AS/400 gebaseerde systemen hebben staan. Van de banken die op mainframe gebaseerde systemen hebben staan, momenteel is dat 20 procent van alle Europese banken, is slechts 14 procent van plan dit platform ook in de toekomst nog te gaan gebruiken. En 24 procent van alle Europese banken heeft nu nog specifiek AS/400 staan, maar slechts 19 procent van alle banken zal ook in de toekomst nog AS/400 gebruiken.
Banken lijken de voorkeur te geven aan Unix als platform voor hun kernactiviteiten. De liefde voor het Unix-platform groeit sterk in alle vier de sectoren waarin IBS Intelligence het onderzoek heeft verricht. Ongeveer 29 procent van de banken gebruikt momenteel Unix voor haar kernactiviteiten, terwijl ongeveer 39 procent van alle banken het graag als platform zou willen gebruiken. Met name binnen trade finance is er een sterke voorkeursgroei zichtbaar voor Unix, die ten koste gaat van AS/400 en mainframe.
Ook Windows wint aan populariteit onder banken. Hoewel Windows/NT inmiddels een beetje terrein verliest binnen treasury. Daartegenover staat een groeiende belangstelling voor Windows/NT onder de banken binnen trade finance en bij corporate banken.
Het gebruik van mainframe is het hoogst onder retailbanken. Meer dan 50 procent van de in eigen huis gebouwde softwaresystemen bij retailbanken is gebouwd op mainframes.
Impact fusies
Onder banken in Europa is de afgelopen jaren een consolidatiebeweging zichtbaar. Pakweg sinds 1999 zijn verschillende banken via fusies erop uit geweest om hun volume te vergroten. Fortis is daar een goed voorbeeld van, die onder meer Mees Pierson overnam maar ook bijvoorbeeld de Grens Wissel Kantoren (GWK). Zulke fusies hebben natuurlijk invloed op de systemen die gebruikt worden. Pakken banken hun ict-voorzieningen bijvoorbeeld centraal aan, of laten zij hun aangekochte bedrijven toch onafhankelijk met ict spelen?
Een meerderheid van banken in Europa (61 procent) zegt voor huidige of toekomstige fusies de aangekochte banken met rust te laten als het gaat om de gebruikte systemen. Het grootste deel van de aangekochte bedrijven zal hoogstwaarschijnlijk gewoon hun eigen systemen kunnen blijven gebruiken. Meer dan eenderde van de banken zei bij een fusie toch te willen consolideren en de gefuseerde partner in te willen lijven op een systeem dat door de gehele bank wordt gebruikt. De keuze voor consolidatie is het grootst onder retailbanken. Consolidatie van systemen is het minst gebruikelijk binnen treasury. Maar 3 procent van de banken, voornamelijk binnen retail, grijpt een fusie aan als een mogelijkheid om bestaande systemen over boord te gooien en nieuwe systemen in huis te halen.< BR>