"Er is juist nu voldoende momentum om Grid en breedband tot een van de drie Nederlandse speerpunten te maken bij de handelsmissie", zegt Appie Reuver, woordvoerder voor het Speerpunt Breedband en Grid. "Dat momentum is helaas voor een deel ingegeven door een negatief aspect, namelijk het gegeven dat Nederland op allerlei lijstjes achteruit gaat. Maar er is ook een positief momentum, namelijk de aandacht die de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven nu heeft voor innovatie, bijvoorbeeld met het innovatieplatform."
|
Reuver, in het dagelijks leven governmental programs executive bij IBM Nederland, wijst op de goede positionering in Nederland op het gebied van breedband, en de hoge penetratie in veel sectoren van de maatschappij. In Nederland heeft 26 procent van de mensen de beschikking over breedband, en 65 procent heeft een goede internetaansluiting. Vooral de jongeren en de ouderen doen het goed. "We zijn er dus als land klaar voor, met wat ik de ‘soft settings’ noem."
De ‘harde settings’ worden gevormd door de thans beschikbare investeringsgelden. Voor nieuwe technologie komt 1,6 miljard euro vrij, waarvan de helft wordt bijgedragen door de overheid, onder meer uit aardgasgelden. Een deel van dat bedrag komt weer terecht bij de ict. "Maar ook bij vernieuwingen in andere omgevingen komt veel ict kijken. Het deel van innovatie dat gaat om intelligentie toe te voegen aan producten of diensten wordt altijd neergezet met behulp van ict. We raken gewend aan nieuwe producten en diensten via internet, het gebruik daarvan neemt jaarlijks met 30 procent toe."
Toegankelijk
Daarom moeten we volgens Reuver nu naar het forum gaan: "Nederland is traditioneel de toegangspoort naar Europa, en voor Amerikanen het meest toegankelijke land." Hij denkt dat we in de technologische ontwikkelingscyclus in de juiste fase zitten om internationaal intensiever te gaan samenwerken: "Vanuit de technologie doorloop je verschillende stadia. Eerst komt experiment en uitvinding, daarna standaardisatie. Na standaardisatie vindt groei plaats van de infrastructuur, wat weer leidt tot allerlei maatschappelijke effecten."
"We zijn nu in Nederland goed bezig met de infrastructuur, in de vorm van breedband én grids. Breedband is daarvan het meest inzichtelijk, de grid is eigenlijk het industrieterrein dat door de infrastructuur mogelijk wordt gemaakt. Dat hebben we in feite al heel lang, denk aan Interpay, wat eigenlijk een grid is. Ook in de wetenschap maakt men al lang gebruik van grids tussen universiteiten. Daarmee bundel je kennis en kracht."
Tijdens de handelsmissie High Tech Connections, volgende week in Silicon Valley, staan drie technologie�n centraal:nanotechnologie, grids en breedband en embedded systems. Computable sprak aan de vooravond van het forum met devertegenwoordigers van die drie technologie�n. |
Uitleggen
In de eerste plaats is het handelsforum bedoeld om die uitgangspositie uit te leggen aan Amerikaanse bedrijven, en om te laten zien wat in Nederland de innovatieve cases zijn. De financiële wereld is bijvoorbeeld al ver. Daarnaast zijn er grote voorbeeldprojecten van de overheid als Lofar, waarmee een netwerk van telescopen naar de hemel wordt gericht. Reuver: "Bij al die ontwikkelingen zie je de wet van Metcalff in werking treden: De waarde van een netwerk neemt toe met het kwadraat van het aantal gebruikers. Dat gold bij internet, bij e-mail en bij voice mail: bij een gebruikspercentage van circa 15 procent breekt een technologie door. En bij breedband hebben we over twee jaar al een penetratiegraad van 50 procent."
"In Amerika willen we een aantal zaken laten zien. In generieke zin dat Nederland als vestigingsplaats veel voordelen heeft voor Amerikaanse bedrijven. Vanwege de taal, de kennis, en de omgeving. Daarnaast zijn er allerlei programma’s, die beginnende bedrijven op weg helpen om zaken te doen in Nederland, zoals Technostarters, en de Economische Voorlichtingsdient. En de Netherlands Foreign Investment Agnecy (Nfia), een van de hoofdorganisatoren van de reis"
"Concreet willen we laten zien dat Nederland aantrekkelijk is omdat hier van alles zit. Veel breedband, meer multimediale toepassingen, Gigaport, VL-E. Er zijn hier zaken waar bedrijven bij kunnen aanhaken. De infrastructuur is er."
Samenwerken
Het unieke van de missie schuilt niet alleen in de omvang, maar ook in de eendrachtige samenwerking van de tien kernbedrijven. Reuver: "Het betekent heel wat dat de grote technologiebedrijven deze reis organiseren. Het businessmodel dat bij nieuwe producten ontstaat is complex, en de samenwerking tussen de grote bedrijven bij High Tech Connections laat duidelijk zien dat ze dat allemaal begrijpen. Het organiseren van die samenwerking ging snel, en dat heeft alles te maken met de dynamiek van ambassadeur Sobel en staatssecretaris Van Gennip."
"De targets voor wat betreft deelnemers en enthousiasme hebben we al gehaald. Uiteindelijk gat het erom hoeveel mensen de connectie maken, en nu al krijgen we telefoontjes van mensen die een afspraak willen maken. Ik zou heel teleurgesteld zijn als we niet tien bedrijven geïnteresseerd kunnen krijgen in breedband en grid. Ik verwacht de maanden erna nog ongeveer dertig bedrijven erbij. Er is een heel proces van matchmaking geïntroduceerd, en dat blijft tot in 2005 open staan. Er is altijd kritiek geweest op de overheid, maar nu gebeurt er echt wat."
Hij is positief over de effecten voor de sector: "We zijn uit het doemdenken. Vernieuwing is noodzakelijk, en het creëert oplossingen. Er ontstaat een netwerk. Niet alleen in fysieke zin, maar ook in menselijke zin. Teveel staan in Nederland en andere landen bedrijven tegenover elkaar, niet naast elkaar. We moeten juist samenwerken; innovaties vinden altijd plaats op de grens tussen sectoren. Ik heb daar hoge verwachtingen van, het is belangrijk die dynamiek vast te houden. Crisis is niet erg, het is pas erg als je bij de pakken neer gaat zitten. Nu is het moment om te veranderen."< BR>