Sinds 1,5 jaar is er een heftige discussie over op het internet protocol gebaseerde opslag-oplossingen. Commentatoren en marktpartijen willen ons doen geloven dat dit de toekomst is en dat ip-opslag de huidige san/nas-oplossingen snel zal overtreffen. De overheersende verwachting onder analisten is dat deze opslagvorm in 2007 niet minder dan eenderde van de opslagmarkt veroverd zal hebben.
Toen Neil Armstrong in 1969 zijn eerste stappen op de maan zette, hield de hele wereld de adem in. Een mens op de maan, 250.000 mijl van huis; het leek het begin van een nieuw tijdperk, een tijd waarin de mens de ruimte zou gaan veroveren. De berichtgeving door Nasa versterkte dit gevoel. Uiteindelijk werden de hooggespannen verwachtingen niet gerealiseerd. De uitspraak ‘One small step …’ behoort inmiddels tot het verre verleden. Inmiddels hebben we een realistischer beeld van ruimtevaart.
De sterk groeiende ip-opslagmarkt is vergelijkbaar met het ruimtevaartprogramma. De verwachtingen zijn hoog en neigen naar een hype. Het is nog te vroeg om te bepalen of die verwachtingen volledig worden vervuld. Momenteel bestaan san’s (storage area network) op basis van glasvezeltechnologie-standaarden al naast nas-oplossingen (network attached storage) die gebruikmaken van datanetwerkprotocollen. Beide zijn een beproefde aanpak. Steeds meer organisaties zien de voordelen van opslagnetwerken ten opzichte van de traditionele das (direct attached storage) en consolideren hun applicaties en gegevensopslag op san’s.
Realistisch
We moeten het fenomeen ‘ip-gebaseerde opslag’ realistisch te bekijken vanuit de concrete behoeften van de eindgebruikers en de technologische mogelijkheden. Omdat sommigen iedereen willen laten geloven dat opslag via het internet protocol een veelheid aan gebruikersvoordelen oplevert, moeten deze revolutionaire kwaliteiten eerst maar eens onderzocht worden.
Allereerst is de vraag hoe deze technologie te integreren valt binnen datacentra en bestaande opslaginfrastructuren. Momenteel is glasvezeltechnologie dé technologie voor opslagnetwerken binnen datacentra vanwege de prestaties, flexibiliteit en betrouwbaarheid. De investeringen in kennis, vaardigheden en technologie die zijn gedaan, worden niet zomaar weggegooid. Het is dus waarschijnlijker dat ip/ethernet en nas of san complementair worden. Net als bij voip (voice-over-ip) kan ip-opslag het bereik van de bestaande opslagnetwerkarchitectuur versterken en de waarde ervan vergroten.
Is ip-gebaseerde opslag de belofte voor de toekomst of een marketingcreatie? De afgelopen jaren is een aantal ip-technologieën voor opslagnetwerken de revue gepasseerd. De bekendste zijn iscsi en fcip (ip small computer system interface, fibre channel ip). Andere ip-gebaseerde protocollen die werden geïntroduceerd kregen beperkte steun. De ‘experts’ die voorspelden dat ip-opslag een complete revolutie in de opslagmarkt zou veroorzaken zijn er inmiddels van overtuigd dat de overgang een langzaam, geleidelijk proces is.
Combinatie
Vijf jaar geleden werden voip en ip-telefonie ook bejubeld als dé oplossing voor spraak- en data-integratie. Achteraf bezien was deze voorspelling te stellig, nu blijkt dat de massale vervanging van pbx’en nog moet komen. Toch worden ip-oplossingen al breed ingezet voor spraakverkeer tussen locaties en via het web. Daarmee is voip een belangrijke toevoeging voor dit marktsegment. Op het vlak van opslag kan ip ook een dergelijke rol spelen; het kan de reikwijdte van de opslagonderdelen van datacentra en de waarde van infrastructuren vergroten.
In een recent ‘Ethernet-Review’ verklaarde netwerkpionier en -goeroe Bob Metcalf glasvezeltechnologie passé. Een andere theorie van Metcalf is dat de waarde van een netwerk exponentieel meegroeit met zijn omvang. Dat is de crux: alles wat de reikwijdte van een san uitbreidt, verhoogt de waarde. In de netwerkwereld zien we dat datanetwerken veel verschillende protocollen gebruiken, zoals ‘frame relay’, sdh/sonet en atm (synchronous digital hierarchy). Andere netwerken worden nog ondersteund door legacy-oplossingen als fddi, token ring en x.25. Al met al draait het om de mogelijkheid naadloos applicaties te laten werken op deze netwerken en, wellicht belangrijker nog, om effectief beheer van de hele infrastructuur.
Ook het toekomstige opslagnetwerk is naar verwachting een combinatie van glasvezel, ip/ethernet en hoge-snelheid optisch datatransport als ‘wave division multiplexing’ en sdh. Leveranciers moeten zich richten op effectief beheer van deze gemengde netwerken door de kosten en de complexiteit te verminderen. Ze moeten garanderen dat relevante bedrijfsapplicaties inzetbaar zijn op het moment dat dit nodig is.
Zogenaamde oorlog
De strijd over de vraag wat essentiële en complementaire technologieën zijn vertraagt de marktgroei, zorgt voor verwarring bij klanten en leidt tot onnodige cycli voor de inzet van bedrijfskritische applicaties. De zogenaamde oorlog tussen san en nas is er ook een van twee technologieën die complementair zijn. Ze komen beide tegemoet aan behoeften die elkaar nauwelijks overlappen. De convergentie neemt toe nu de nieuwste nas-heads (in essentie servers) via glasvezeltechnologie aan dezelfde opslagpools als het san gekoppeld zijn. Zo ondersteunen beide architecturen grootschalige, bedrijfskritische NT-, Unix- en Linux-applicaties. Ip-opslag is gearriveerd, maar zal niet ingezet worden ten koste van de bestaande oplossingen die momenteel technische en zakelijke voordelen bieden. Het gevolg is dat degenen die de sla’s van bedrijfskritische applicaties beheren het lot van hun opslagbeheer in de handen van netwerkbeheerders leggen.
Voor wie nog geen stappen ondernomen heeft op het gebied van een opslagnetwerkinfrastructuur kan dit het moment zijn. Het biedt een robuuste, betrouwbare en kosteneffectieve manier om de it-infrastructurele behoeften in te vullen. Nog langer wachten met de migratie van das naar san of nas kan betekenen dat je het budget niet optimaal benut. Een glasvezeltechnologie san sluit de inzet van ip-opslag in de toekomst niet uit; die beslissing kan je nemen wanneer het je uitkomt.
De slimme opslagmanager die het hele plaatje overziet, snapt dat deze hype niet alleen om ip-opslag draait. Datanetwerken en san’s blijven meerdere protocollen ondersteunen, waardoor ip op termijn te integreren is. Dat lijkt het beste compromis: de huidige betrouwbaarheid vormt de basis voor toekomstige groei.< BR>
Paul Trowbridge, Regional marketing manager, Brocade Communications Systems