De VS, Rusland en China gaan een academisch netwerk bouwen dat heel het noordelijke halfrond omspant. Europese onderzoeksinstituten krijgen daarmee rechtstreeks toegang tot China.
Gloriad, zoals het nieuwe netwerk gaat heten, is een opvolger van het Naukanet. Dit netwerk is voortgekomen uit een vijfjarige samenwerking tussen Amerikaanse en Russische universiteiten en onderzoeksinstituten. Dit programma liep af. Little Gloriad, dat staat voor Global ring network for advanced application development, gaat naast de VS en Rusland ook China en de VS vanaf volgende week van rechtstreekse verbindingen voorzien van 155 Mbps. Ook komt er een directe koppeling tussen Rusland en China. Via het opstappunt Netherlight van Surfnet in Amsterdam krijgen ook Europese kennisinstituten straks toegang tot het nieuwe netwerk. In de zomer volgt het officiële Gloriad dat een capaciteit van 10 Gbps krijgt.
Uniek
"De glasvezelverbindingen tussen Siberië en het noorden van China over land zijn uniek", zegt Kees Neggers, directeur van Surfnet. "In de grensstreek waren tot nu toe geen voorzieningen tussen de twee landen." Alle hoogwaardige verbindingen lopen van oudsher voornamelijk via de VS of via zeekabels. Russische kernfysici krijgen straks een rechtstreekse aansluiting op Cern. Daarnaast kunnen Chinese telescopen gekoppeld worden aan het telescopennetwerk in Dwingelo, dat via het Surfnetwerk ontsloten is.
Dat Europese kennisinstituten naar Amsterdam moeten voor toegang tot het Gloriad-netwerk vindt Neggers niet opmerkelijk. "Deze centrale rol past in onze traditie als transportland. Netherlight heeft al een jaar operationele ervaring met het inrichten van gigabit lambda-verbindingen en deze toe te wijzen aan applicaties. Na Tsjechië, het Scandinavische Nordunet heeft nu ook de Britse overheid op eigen kosten een gigabitverbinding gelegd naar dit Amsterdamse lichtknooppunt, dat gekoppeld is aan zijn Amerikaanse evenknie Starlight in de Amerikaanse stad Chicago." In Nederland wil Surfnet de komende jaren het transportnetwerk in eigen beheer nemen om met meerdere glasvezelverbindingen de capaciteit verder op te kunnen pompen.< BR>