Getronics heeft een tienjarige vervolgovereenkomst gesloten met Haagnet, de facilitaire ict-dienstverlener van de gemeente Den Haag.
Het miljoenencontract behelst het beheer van de gemeentelijke netwerkinfrastructuur. Opmerkelijk, want binnen de gemeente bestond grote onvrede over de verrichtingen van de automatiseerder.
Getronics volgde in 1998 Origin op als beheerder van hetwide area network (Haagnet): het telefonienetwerk, het inter- en intranet en de koppeling met Gemnet.Computable berichtte in april vorig jaar dat de overgang naar de nieuwe leverancier moeizaam verliep. Grootste ergernis waren de voortdurende wisselingen van desitemanagers die de operationele medewerkers van Haagnet moesten aansturen.
De gemeentelijke diensten roerden zich en riepen dat het beheer weer inbesteed moest worden. Na overleg besloot Haagnet nog één keer een aanbesteding – het contract liep in 2003 af – uit te schrijven, met aangescherpte eisen. In de eerste ronde schreven zes partijen zich in: Getronics, Cap Gemini Ernst & Young, KPN/Atos Origin, BT, Pinkroccade en Legian, een lokale telecompartij.
Volgens Krijn de Graaf, directeur Haagnet Beheer, werd al snel duidelijk dat de eerste twee partijen de scherpste offertes hadden ingediend. Uiteindelijk sleepte Getronics het grootste deel van de kavels in de wacht (het beheerkavel met data-inkoop en -diensten). Los hiervan werd het kavel ’telecominkoop en -diensten’ voor telefonie gewonnen door KPN.
"Kennelijk was het Getronics veel waard om Den Haag te behouden", constateert De Graaf. Hij stelt dat beide partijen lering hebben getrokken uit de achterliggende periode. "Wij hebben de eisen ten aanzien van externe leveranciers verhoogd, bijvoorbeeld het aanscherpen van prestatiecriteria en het indienen van maandelijkse rapportages. Daarnaast hebben we aan Getronics garanties gevraagd dat sitemanagers minimaal een bepaalde tijd aanblijven." Getronics zelf wijst op een nieuw, klantgerichtere dienstenmodel dat het medio januari invoert.
In het kader van de nieuwe overeenkomst zullen de gemeentelijke diensten zich ook beter moeten houden aan de standaarden (de zogeheten aansluitvoorwaarden) die Haagnet Beheer heeft gesteld (Novell, Windows 2000). Dat betekent voor sommige diensten, die nog met oudere omgevingen werken, het volgen van migratietrajecten. Daardoor kan het beheer ook beter worden uitgevoerd, luidt de verwachting.