In Zuid-Limburg werkt het digitale communicatiesysteem voor de zwaailichtensector C2000 zo slecht dat het analoge netwerk weer van stal is gehaald.
Bovendien blijken er 250 locaties in Nederland te zijn met ontvangstproblemen. Dit onthult tv-programma Zembla vanavond.
Dit jaar schakelen de noodhulpdiensten in Nederland over van een oud analoog netwerk naar het digitale radiocommunicatiesysteem C2000. Zuid-Limburg is de eerste regio waar dit systeem in werking is gesteld. Zembla filmde de eerste ervaringen van agenten en ambulance.
De dienders proberen tevergeefs in contact te komen met collega’s van de meldkamer. Voor de ambulancedienst werkt C2000 zo slecht dat het noodzakelijk blijkt om terug te gaan op het verouderde analoge netwerk. Op diverse locaties, vooral in grote gebouwen, is er geen bereik met de gloednieuwe portofoons en mobilofoons. Agenten zeggen zich zelfs onveilig te voelen omdat ze in crisissituaties alleen kunnen komen te staan.
In de reportage ‘Als elke seconde telt’ (vanavond te zien om 21.10 op Nederland 3) onthult Zembla verder dat er in het hele land grote ontvangstproblemen met C2000 zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde ruim een jaar geleden een conceptlijst op. Hierop staan ruim 250 locaties zoals diverse tunnels, parkeergarages, ziekenhuizen en grote winkelcentra. Op dit soort plekken moeten extra voorzieningen worden getroffen om C2000 te kunnen blijven ontvangen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat de eigenaren van deze objecten zelf geld uittrekken voor de benodigde apparatuur. Particuliere eigenaren zijn hierover veelal nog niet op de hoogte gesteld, aldus Zembla.
C2000 is een omstreden, geldverslindend project, waar de Algemene Rekenkamer vorig jaar een vernietigend rapport over uitbracht. Desondanks gaat het project door omdat er geen weg terug meer zou zijn.
Zie ook in het Computable online-archief: ‘C2000: dure soap’ (20/06/03), ‘Te weinig testen achilleshiel C2000’ (27/06/03)0 en ‘ITO verweert zich’ (04/07/03).