Novell heeft auteursrechten op Unix laten vastleggen door het Amerikaanse Patenten- en Rechtenbureau. Hiermee steekt Novell een stok in de wielen van Unix-erfgenaam SCO.
Dat bedrijf claimt namelijk rechten op Unix-technologie, die op illegale wijze in het open source Linux verzeild zou zijn geraakt. Eerder stelde Novell al dat het niet alle Unix-rechten en -bezittingen aan SCO had verkocht (https://www.computable.nl/artikels/archief3/d23jb3ns.htm). Nu heeft de vorige Unix-eigenaar die rechten erkend gekregen door het registratiebureau. Novell kocht de rechten in 1992 voor 150 miljoen dollar.
De nu toegekende rechten hebben betrekking op Unix System V, versies 2 tot en met 4.2. Dit vertoont letterlijk overlap met rechten die SCO claimt én recent gedeeltelijk kreeg toegewezen van hetzelfde rechtenbureau. Zoek op de website van het Copyright Office (http://www.copyright.gov/records/cohm.html) op ’title’ en ‘Unix System V’.
Novell had SCO eerder al op de hoogte gesteld middels een officiële brief (http://www.novell.com/news/press/archive/2003/12/sco.pdf). Daarin stelt de Netware- en sinds kort ook Linux-leverancier dat SCO’s claims op Unix-rechten fout en ongegrond zijn.
SCO reageert nu dat Novell frauduleus bezig is en zegt juridische stappen te zullen nemen tegen het bedrijf. SCO verdenkt Novell ervan samen te spannen met IBM, die door SCO is aangeklaagd voor het vermeende overhevelen van beschermde Unix-technologie. IBM is in ieder geval betrokken bij Novells recente overname van Linux-leverancier Suse (https://www.computable.nl/artikels/archief3/d45gh3ot.htm), waarbij de computerleverancier voor 50 miljoen dollar aandelen kocht in de Netware-leverancier.
SCO kan eerdaags geen juridische stappen meer ondernemen, ze hebben daar geen geld meer voor, want dat gaat op aan hun advocaten (zie artikel elders). Als ze nu eens gewoon aan het werk gaan!
SCO gaat het financieel toch niet meer redden… Ze zetten nu gewoon alles in op die rechtza(a)k(en) en hopen daar hun (flinke) claims gehonoreerd te krijgen. Als ze in het verleden inderdaad goed hun zaken hadden geregeld was al deze ‘onzin’ nu niet nodig geweest.
SCO haalt dooie koeien uit de put,
–
maar Novell heeft voor elke dooie koe een goede “levens verzekering afgesloten!”
Heel goed Novell !
Had SCO eerst niet een donatie van Microsoft ontvangen? Zo’n slordige $50.000.000?