Het bestandsuitwisselingsprogramma Kazaa is legaal. Dat is de uitspraak van de Hoge Raad in de procedure tussen het van oorsprong Nederlandse bedrijf Kazaa en de muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra.
Nederland is het eerste land waar de hoogste rechter zich heeft uitgesproken over de toelaatbaarheid van peer-to-peer software. Wereldwijd is met belangstelling naar de uitspraak uitgekeken door de entertainment industrie, technologiebedrijven en consumentenorganisaties. De overwinning van schept een belangrijk precedent voor de legaliteit van peer-to-peer software, zowel in de Europese Unie als elders.
De uitspraak van de Hoge Raad bevestigt het oordeel van het Hof Amsterdam. Deze stelde in maart 2002 al dat het programma Kazaa legaal is. Het Hof oordeelde dat door het aanbieden van het bestandsuitwisselingsprogramma geen auteursrechtinbreuk wordt gepleegd. Evenmin achtte het Hof het aanbieden van het programma onrechtmatig tegenover eiser Buma/Stemra.
De Hoge Raad schrijft dat: ‘Het hof heeft (…) kennelijk geoordeeld dat niet alleen met betrekking tot het bestaande programma maar ook met betrekking tot een nieuw programma weliswaar aanpassing mogelijk was, maar niet een zodanige aanpassing dat geen op de auteursrechten met betrekking tot muziekwerken behorende tot het Buma/Stemra-repertoire inbreuk makende openbaarmakingen en verveelvoudingen kunnen plaatsvinden.’
Kazaa-oprichters Niklas Zennström en Janus Friis noemen de uitspraak een "historische overwinning voor het internet en voor consumenten".
De Hoge Raad heeft geen uitspraak gedaan over de vraag of het gebruikers van het programma is toegestaan met behulp van Kazaa muziek uit te wisselen. Naar verwachting zal de Nederlandse muziekindustrie nu, net als in de Verenigde Staten, procedures starten om de rechtmatigheid daarvan te laten beoordelen. In de Verenigde Staten zijn inmiddels honderden consumenten voor de rechter gedaagd.
De oprichters van Kazaa, die het programma onder de dreiging van rechtszaken verkochten aan het Australische bedrijf Sharman Networks, gaan nu verder met het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Hun laatste product Skype is recentelijk in een bèta-versie gelanceerd. Dit softwareprogramma maakt peer-to-peer telefonie mogelijk, waarmee gratis, hoogwaardige telefoongesprekken kunnen worden gevoerd via het internet. Deze software is inmiddels meer dan vier miljoen keer gedownload.