Nog krap twee weken en dan sluiten we 2003 af. Het was opnieuw een bewogen jaar in de ict. Aanvankelijke voorspellingen dat de markt dit jaar weer zou aantrekken of zich tenminste zou stabiliseren, werden al snel door feiten ingehaald. Ook in 2003 was het, onder invloed van de economische recessie, nog steeds malaise in de ict.
Gerenommeerde onderzoeksbureaus boden de afgelopen maanden weinig grond voor optimisme. Eerdere prognoses over een zich in de loop van 2004 al verbeterende markt werden keer op keer negatief bijgesteld. Recent nog meldden we dat volgens Forrester Research de vooruitzichten voor de Nederlandse ict ook in 2004 ronduit somber zijn door sterk teruglopende budgetten. Op herstel hoeven we, meent Forrester, vóór 2005 niet te rekenen.
Hoop voor de nabije toekomst putten we daarom vooral uit de aantrekkende economie in de Verenigde Staten, maar in Silicon Valley blijkt de motor nog in zijn vrij te staan als gevolg van stagnerende omzetten, marktconsolidatie en voortgaande kostenreductie. Groei blijft ook daar nog steeds uit.
Toch is er reden om 2003 met een positief gevoel af te sluiten. Dát herstel er komt is zeker, daarover zijn alle onderzoekers het eens. De economie zal langzaam maar zeker uit het dal klauteren en ict is een van de eerste sectoren die daarvan profiteert. Bedrijfsleven en overheid hebben gezorgd dat ze daar klaar voor zijn.
Juist de overheid heeft afgelopen jaar meer oog en oor gekregen voor het belang van ict. In september installeerde minister-president Balkenende het Innovatieplatform. De Tweede Kamer stelde een speciale Commissie Technologiebeleid in. Het Ministerie van Economische Zaken stuurde een Innovatiebrief naar de Tweede Kamer en een zware Nederlandse handelsmissie pakt op dit moment haar koffers voor een trip naar Silicon Valley in verband met een Nederlands-Amerikaanse technologie-uitwisseling.
Op naar 2004 dus. De redactie van Computable wenst u het allerbeste.< BR>