"Diegene die als eerste nieuw terrein betreedt, is degene die beschoten wordt", omschrijft Lindows-ceo Michael Robertson de ophef rond zijn bedrijf. Hij sprak vorige week met Computable om zijn strijd tegen Microsoft en licenties-in-het-algemeen toe te lichten.
|
"Dit zijn serieuze tijden, voor ons en voor de pc-markt, ook hier in Nederland", opent Robertson zijn peptalk voor wederverkopers en pers. Hij bezocht ons land in het kader van een Europese tournee om lokale wederverkopers steun toe te zeggen. "Doordat de Amerikaanse rechtszaak van Microsoft is uitgesteld tot maart, had ik nu ineens een paar weken een leeg rooster", grapt de Lindows-ceo.
De flamboyante topman verwierf bekendheid met muziekdownloadsite http://mp3.com en de – aanvankelijk anoniem opgezette – uitdaging Microsofts spelcomputer X-Box zo te kraken dat die Linux draait. "Het is wel ironisch dat mp3.com uiteindelijk is gekocht door Vivendi Universal. Mp3.com is toentertijd door veel partijen aangeklaagd, maar degene die echt volhardde was Vivendi Universal."
Eenzelfde David-rol vervult Robertson nu met Lindows, door hem opgezet met vijf miljoen dollar uit zijn deel van de mp3.com-opbrengst (vierhonderd miljoen dollar). De leverancier van een gebruiksvriendelijke Linux-uitvoering voor de desktop telt in totaal zestig werknemers – waarvan de helft ontwikkelaar is – en steunt dan ook zwaar op de open source-gemeenschap en partnerbedrijven.
De enthousiaste ceo is dan ook opgetogen over enkele recente overeenkomsten met Amerikaanse computerleveranciers die Lindows voorgeïnstalleerd op hun machines leveren. Eenzelfde overeenkomst met harde schijffabrikant Seagate moet het kleinere pc-makers makkelijk maken aan boord te komen.
Desktopdoel
"Linux doet het op de server goed: het heeft een marktaandeel van 20 tot 25 procent. Op de desktop doet Linux het echter veel minder. Daar willen wij verandering in brengen." Lindows lanceerde vorige week versie 4.5 van zijn desktopbesturingssysteem. Robertson benadrukt de compatibiliteit; met Microsoft Office, met PDF, met de audio- en videoformaten van Real, met de im-netwerken (instant messaging) van AOL, Microsoft en Yahoo, met het FAT-bestandssysteem en met Windows NT-domeinen. Het is van groot belang aan te sluiten op wat de meerderheid van de markt momenteel gebruikt, erkent de Lindows-topman.
"Het grootste probleem met desktop-Linux is echter het installeren van software, dat is voor algemene eindgebruikers nog altijd te moeilijk. Op Windows heb je Installshield die dat voor je regelt." Lindows heeft als alternatief Click ’n Run (cnr) ontwikkeld, dat via de website een software-selectie aanbiedt. Gebruikers betalen voor een persoonsgebonden ‘abonnement’ en kunnen de aangeboden ‘verpakte’ applicaties aanklikken om ze vervolgens automatisch te laten installeren.
Robertson legt uit dat dit ook migratie naar een nieuwe pc vereenvoudigt, cnr is immers niet computergebonden. Gelijktijdige installatie op bijvoorbeeld thuis- en werkcomputers is dan ook gewoon toegestaan. "Als je aan Adobe vraagt of ze zoiets goed vinden voor hun software is het antwoord een luid en duidelijk ‘nee’. Ik wil het huidige licentiemodel voor software omgooien. Ons voornaamste doel is Lindows verkopen, maar daarmee ook druk uitoefenen op de prijs van andere software, met name Windows."
Windows-handelsmerk
"Wij zijn nu ongeveer twee jaar oud en direct na onze oprichting heeft Microsoft ons aangeklaagd voor inbreuk op hun handelsmerk en voor het in verwarring brengen van consumenten. Dat laatste vind ik echt onzin. Wij profileren ons juist als het alternatief voor Windows. Zelfs als wij consumenten zouden verwarren, dan is er altijd nog onze geld-terug-garantie. Wat de inbreuk betreft, vraag ik mij echt af of het überhaupt terecht is dat Microsoft rechten heeft verkregen op de algemene term ‘windows’."
Die vraag kaart het bedrijf ook aan in zijn verdediging tegenover Microsoft. De Amerikaanse rechtszaak gaat in maart van start, maar ondertussen heeft Lindows in Zweden al tegenslag opgelopen. Daar heeft de rechter voorlopig bepaald dat het bedrijf zijn naam niet mag voeren, dit in afwachting van een definitief besluit in de nu aangespannen Zweedse zaak. Robertson belooft publiekelijk zijn bedrijfsnaam wereldwijd te veranderen, mocht hij de Amerikaanse rechtszaak verliezen.
Nederland
"Ze willen gewoon de concurrentie afmaken, door ze met uitgerekte rechtszaken op kosten te jagen en daarmee ook anderen af te schrikken." Robertson verwijst hier mede naar de gesprekken die Microsoft wilde voeren met lokale pc-producenten en software-verkopers die Lindows leveren. Dit heeft de afgelopen paar weken in Nederland veel stof doen opwaaien.
De Windows-leverancier trok de geplande afvaardiging echter terug en stelt nu dat het in conflict is met de Amerikaanse Linux-leverancier en niet met de wederverkopers. In de eerdere communicatie met de lokale Lindows-partners zou Microsoft juist de intentie hebben geuit de Lindows-wederverkopers aan te willen spreken aangezien Lindows geen Europese vestiging heeft.
Op zijn website biedt Robertson een overzicht van de briefwisseling met Hans de Vries van het Nederlandse DV Computer Systems. Ook wederverkoper Mensys, van oudsher leverancier van OS/2 en BeOS, is benaderd door Microsoft. Menno de Jong van Mensys wilde echter schriftelijk en aangetekend communiceren, maar heeft op dat verzoek niets meer gehoord.
Robertson: "Wij zijn onzeker over de volgende stappen van Microsoft." Als voorzorgsmaatregel heeft hij alvast een juridisch steunfonds opgezet onder de naam Choice PC.com. Het doel is honderd dollar per persoon in te zamelen van vijfhonderd mensen per land. Zij krijgen in ruil elk een levenslange licentie op Lindows en diens cnr. Dat doel is voor Nederland binnen enkele uren gehaald. Overigens was Robertson zelf de eerste die zich aanmeldde – met zijn eigen geld, geen bedrijfspotje.< BR>
Briefwisseling:
http://www.lindows.com/dutchresellers/