Versnelling van het kopernetwerk via nieuwe dsl-technieken is bedrijfseconomisch beter te verantwoorden dan een sprong naar een nieuw glasvezelaansluitnetwerk.
De weigering van kabelbedrijven om het bestaande netwerk in te ruilen voor een nieuw glasvezelnetwerk geeft het kamp binnen KPN dat verder wil met het bestaande telefonienetwerk, een belangrijke troef in handen. "In de berekeningen voor de overstap naar zo’n glasvezelinfrastructuur wordt gerekend op deelname van kabelbedrijven. Vallen zij weg, dan wordt de keuze voor glas bedrijfseconomisch lastiger te verantwoorden." Dit zei Henjo Groenewegen in de polderstad, waar hij sprak op het seminar ‘Breedband live in Almere’.
Groenewegen is binnen KPN verantwoordelijk voor het Deltaplan Glas. Het bedrijf gaat de komende twee kwartalen de werkbaarheid van een bedrijfsplan voor zo’n glasnet doorrekenen. Binnen het telecomconcern woedt een discussie of het bedrijf in één klap over moet stappen op glas of dat het de capaciteit van het bestaande kopernetwerk met vdsl (very high speed digital subscriber line) verder moet verhogen. Vdsl kan met nieuwe modulatietechnieken de bandbreedte van een conventionele telefoonaansluiting opschroeven van 8 Mbps nu tot 50 Mbps. Het bedrijf zegt druk doende te zijn met onderzoek naar nieuwe, snellere dsl-varianten. Het heeft nog geen praktijkproef gepland.