Het Nederlandse Infopulse is verkocht aan Cognizant. Deze offshore-specialist uit New Jersey – met Indiase wortels – wil met de aankoop zijn uitvalsbasis in Europa vergroten.
Cognizant Technology Solutions (365 miljoen dollar; 8500 medewerkers) is een aan de Nasdaq genoteerde it-dienstverlener, gespecialiseerd in offshore-automatisering. Het bedrijf staat onder leiding van Kumar Mahadeva en beschikt over offshore-centra in India en Ierland. Net als de Indiase concurrentie, zoals Tata, Infosys en HCL, streeft het naar een sterkere positie in Europa om in te spelen op de groeiende vraag naar offshore-opdrachten van grote partijen.
Met de inlijving van het veertig man tellende Infopulse The Netherlands, dat vestigingen heeft in Amsterdam en het Brabantse Best, verwerft Cognizant zich toegang tot de financiële sector in de Benelux. "Bovendien hebben wij al ruim vijf jaar ervaring in de offshore-industrie, maar dan in Oost-Europa", zegt Jan-Niek de Groot, (ex-)grootaandeelhouder annex bestuurder van Infopulse. Zijn bedrijf werkt met software-ontwikkelteams in Roemenië en Oekranië, waar in totaal 110 mensen werken. Voorlopig gaan deze werkmaatschappijen, waarbij de aandelen in handen zijn van de (ex-)grootaandeelhouders van Infopulse en het lokale management, zelfstandig verder. "De komende tijd bekijken we of Cognizant deze onderdelen eveneens wil overnemen of dat de belangen geheel in handen komen van het lokale management."
Geen problemen
De Groot richtte bijna tien jaar geleden samen met Wiljo Verbruggen Infopulse op. De firma ontwikkelt applicaties voor de bancaire sector en bedient inmiddels zo’n twintig banken in de Benelux op drie vlakken: dealingroom-applicaties, een aankoopbeheer-oplossing (Purchase Intelligence) en algemene banking-zaken (payments en beveiliging bij transacties). Volgens De Groot is Infopulse niet verkocht omdat het in de financiële problemen zou zitten. "Ondanks de tegenvallende markt hebben we de groei erin weten te houden, met behoud van rendement." De omzet van het bedrijf ligt naar verluidt rond de vijf miljoen euro, ongeveer even hoog als het overnamebedrag, wat door hem niet wordt bevestigd. Hij verwacht dat Infopulse betere groeikansen krijgt, nu het onderdak vindt bij het grotere, internationaal opererende Cognizant. "Banken waren tot nu toe terughoudend in het verstrekken van grote, strategische offshore-contracten, omdat ze ons te klein en te lokaal vonden."
Diverse andere offshore-bedrijven toonden eveneens interesse in Infopulse, maar met Cognizant klikte het het beste. De twee oprichters denken deze verkoop grondiger te hebben voorbereid dan die van het inkooppakket Supply Chain Broker aan Emeritor eind 2000. Die Nederlandse inkoopspecialist ging in mei 2001 failliet (en startte later gedeeltelijk door), waardoor Infopulse kon fluiten naar de overnamesom van 2,8 miljoen gulden. Omdat het lastig bleek de rechten op het pakket terug te krijgen, bouwde de softwaremaker een nieuwe, aanverwante toepassing; het eerder genoemde Purchasing Intelligence.< BR CLEAR=LEFT>