Europees commissaris Frits Bolkestein heeft de Nederlandse regering voor het Europese Hof van Justitie gesleept vanwege het bijzondere aandeel in de voormalige staatsbedrijven KPN en TPG.
De Europese Commissie heeft de Nederlandse overheid een aantal keren verzocht om het zogenaamde gouden aandeel in het postbedrijf en telecomconcern op te geven. Minister Gerrit Zalm van Financiën heeft dat altijd geweigerd, omdat de overheid met dit speciale aandeel de bedrijven kan bijsturen.
Ook bij de nieuwe melding dat Nederland zich voor deze zeggenschap bij de Europese rechter moet verantwoorden heeft Zalm laten weten het gouden aandeel niet op te willen geven. Volgens Bolkestein ontmoedigt het aandeel andere investeerders en is het daarmee een belemmering van de vrije Europese binnenmarkt.
Nederland is daarnaast door de Europese Commissie op de vingers getikt omdat het nog steeds de nieuwe Europese richtlijn voor elektronische netwerken nog niet heeft ingevoerd. Deze richtlijn is verwerkt in de recent door de Tweede Kamer behandelde nieuwe telecomwet. Deze wet is alleen nog niet officieel van kracht.
Naast Nederland hebben ook België, Duitsland, Griekenland, Frankrijk en Luxemburg de deadline van 24 juli niet gehaald. De officiële berisping richting Spanje is ingetrokken, omdat het land heeft aangegeven druk bezig te zijn met implementatie. Als landen na de berisping geen actie ondernemen kunnen ze net als bij de gouden aandelen voor het Europese Hof gesleept worden.