Microsoft heeft een eerste slag gewonnen in zijn Europese strijd tegen Lindows. Die Linux-leverancier is door de rechter in Zweden verboden zijn huidige bedrijfsnaam te hanteren.
De rechter nam dit besluit afgelopen vrijdag. Het geldt in afwachting van een definitief besluit over eventuele inbreuk op Microsofts handelsmerk Windows. Het hof in Stockholm meent dat de Windows-leverancier afdoende bewijs heeft overlegd om de beschuldiging van inbreuk op zijn merk te onderbouwen.
Microsoft heeft in de Verenigde Staten een gelijke aanklacht lopen, die reeds in december 2001 is ingediend. In maart vorig jaar wees de Amerikaanse districtsrechter John Coughenour echter Microsofts verzoek voor een voorlopig naamsverbod voor Lindows van de hand. De Zweedse rechter kijkt er nu heel anders tegenaan.
De Amerikaanse magistraat uit echter twijfel aan de terechtheid van het handelsmerk Windows, aangezien dat een algemene Engelstalige term zou zijn. De Amerikaanse rechter erkende vorig jaar al wel dat Lindows die naam met opzet heeft gekozen om daarmee Microsoft uit te dagen. Hij trekt echter de vergelijking dat de Windows-leverancier in 1983 eenzelfde risicovolle keuze heeft gemaakt door een generieke term voor een grafische interface te gebruiken.
Districtsrechter Coughenour plaatst ook kanttekeningen bij het besluit van het Amerikaanse patenten- en handelsmerkenbureau in 1995 om Windows tot handelsmerk te verheffen. In de jaren daarvoor was dat verzoek van Microsoft al meerdere malen afgewezen.
Haha, toch leuk om ieder keer weer te zien hoe de gemoederen worden verhit als er een discussie Microsoft vs. concurrentie wordt opgestart… Maar goed, ik denk dat in de reacties van zowel Rob als Rutger een kern van waarheid zit. De reacties van Rob komen echter wel erg gefrusteerd over… Zoals Rutger al zei komt een wat respectvollere behandeling van mede-posters wel wat volwassener over. We kunnen en zullen het toch niet altijd met elkaar eens zijn.
@Rutger, Rebyte. Okee, overtuigd t.a.v. m’n reactie, zal erom denken. Waar ik tegen steiger is inderdaad het gedrag van de monopolist die ms is en niet alleen de kwestie van wp. Ik denk dat het bedrijf niet eerlijk zaken doet en paranoïde reageert op concurrentie. Bovendien zijn ze bereid om de veiligheid en de kwaliteit op te offeren voor een snelle verovering van de markt. Het feit dat ik als cursist gedwongen ben om een officepakket aan te schaffen voor minimaal 200 euro, omdat zij op z’n minst niet bereid zijn om open standaarden (dus niet open source) te ondersteunen mag genoeg zeggen. De voordelen die je noemt had Apple ook aangekund evenals het toenmalige (jawel) Caldera en ook Netscape, juist de laatste, zij hadden onder andere al een basis voor een soort van thin client gedachte met inbegrip van de toenmalige mislukte push technologie. En daar ligt nou net EEN AMBIVALENTIE. Het enige dat ms echt heeft voorkomen en waar ik hen positief voor waardeer (helaas door hun eigen monopoliegedrag) is dat we nu niet met z’n allen via de thin client of de domme terminal hangen aan het internet. Dit was het plan van o.a. Sun. Waar m’n bezwaar ligt is dat ze oneerlijk zaken doen, oneigenlijke middelen en argumenten hebben aangewend en nog steeds aanwenden en de consument erbij lappen. Probeer bij een OEM pc eens je geld terug te krijgen voor windows als je het tijdens de helft van de win installatie niet eens bent met de licentievoorwaarden. Wat linux betreft; dat is inderdaad nog geen optie voor de consument. Hoeft verder geen betoog hoewel ik er erg sympathiek t.o. sta.