Microsoft heeft een eerste slag gewonnen in zijn Europese strijd tegen Lindows. Die Linux-leverancier is door de rechter in Zweden verboden zijn huidige bedrijfsnaam te hanteren.
De rechter nam dit besluit afgelopen vrijdag. Het geldt in afwachting van een definitief besluit over eventuele inbreuk op Microsofts handelsmerk Windows. Het hof in Stockholm meent dat de Windows-leverancier afdoende bewijs heeft overlegd om de beschuldiging van inbreuk op zijn merk te onderbouwen.
Microsoft heeft in de Verenigde Staten een gelijke aanklacht lopen, die reeds in december 2001 is ingediend. In maart vorig jaar wees de Amerikaanse districtsrechter John Coughenour echter Microsofts verzoek voor een voorlopig naamsverbod voor Lindows van de hand. De Zweedse rechter kijkt er nu heel anders tegenaan.
De Amerikaanse magistraat uit echter twijfel aan de terechtheid van het handelsmerk Windows, aangezien dat een algemene Engelstalige term zou zijn. De Amerikaanse rechter erkende vorig jaar al wel dat Lindows die naam met opzet heeft gekozen om daarmee Microsoft uit te dagen. Hij trekt echter de vergelijking dat de Windows-leverancier in 1983 eenzelfde risicovolle keuze heeft gemaakt door een generieke term voor een grafische interface te gebruiken.
Districtsrechter Coughenour plaatst ook kanttekeningen bij het besluit van het Amerikaanse patenten- en handelsmerkenbureau in 1995 om Windows tot handelsmerk te verheffen. In de jaren daarvoor was dat verzoek van Microsoft al meerdere malen afgewezen.
Dus of ik in Zweden nou een product
– Rindows,
– Zindows, of
– Bindows… noem,
het mag niet, want dit lijkt te veel op Windows ??
– – – – –
Wat een larie zeg, kan het nog erger !!?
Dus ik mag ook een software pakket geen “Fun” noemen, want dit lijkt op “Sun”,
waar eindigt deze onzin ?
Inderdaad wat een onzin!
Kan Bill zijn miljarden niet iets nuttiger aanwenden dan met dure rechtszaken zijn concurenten plat te walsen. Als hij die nu eens in de ontwikkeling van windows had gestoken was het een eerlijk gevecht geweest. Nu laat microsoft zijn ware kant zien. Een bedrijf dat enkel uit is op winst, niet op inovatie
@kwade man: Wat jij hier neerzet is natuurlijk ook onzin. Natuurlijk is Microsoft wel uit op innovatie, maar net als ieder commercieel bedrijf ook uit op de grootst mogelijke winst. Ik zeg niet dat de monopoliepositie van Microsoft de best denkbare situatie is, maar het is nu eenmaal een feit en daar maken ze daar dankbaar gebruik van. Daar komt bij dat iedereen altijd maar loopt te zaniken over lekken in Microsoft producten, maar over alle patchen e.d. voor Linux-producten als bv. Apache hoor je zelden iets bij het grote publiek….
@Rebyte: Eindelijk eens iemand die de hele zaak eens op een professionele manier bekijkt. Als er één bedrijf is dat wordt gedreven door innovatie, dan is het Microsoft wel. Vergelijk de afgelopen Windows-versies eens met elkaar, de man met de oogkleppen zal zeggen dat er niets veranderd is (want die kijkt alleen naar het uiterlijk) maar de professional ziet dat er indrukwekkende dingen zijn gebeurd ONDER de moterkap.
Wat betreft de discussie over de naamgeving: is het niet een beetje dom om zo’n naar te kiezen ? Waarom zou je als Linux-variant je willen associeren met een Microsoft-product ? Het ging er bij de Lindows-club toch om dat je een alternatief neerzet, en juist GEEN relatie legt met die concurrent ? Of misschien begrijp ik die marketingjongens gewoon niet…..
En tot slot: wie van jullie heeft nu ooit een keer daadwerkelijk last gehad van een lek in Microsoft’s producten ?
@Rebyte
Dus omdat het een feit is dat Microsoft een monopoliepositie heeft moeten we het maar voor lief nemen dat zij daar dankbaar gebruik (lees: misbruik) van maken ?? Dat noem ik pas onzin. Ik ben het eens met kwade man.
En je argument over patching is hier volledig uit context. Dat heeft hier niets mee te maken. Neemt niet weg dat ik het daar ook oneens met je ben. Uiteraard moeten Linux producten ook gepatched worden. Alleen ontdekken deze organisaties vaak zelf de bugs, en VEEL vaker in een VEEL vroeger stadium dan Microsoft.
Precies! Ik denk overigens dat iemand dezelfde problemen zou krijgen als ie bijvoorbeeld een automerk ‘Leugeot’ of ‘Lercedes’ begint… 😉
@Unforgiven: Kan je mij uitleggen wat precies bedoelt wordt met de “misbruik” in het geval van Microsoft ? Tot nu toe ontgaat mij die term een beetje, want ik ben van mening dat het hier zuiver om een commercieel belang gaat. Dit commercieel belang dat door elk zichzelf respecterend bedrijf wordt nagestreefd. Wat is hier verkeerd aan ?
Daarnaast wat betreft die monopoliepositie; in een enkel geval komt Microsoft in een grijs gebied, zoals bijvoorbeeld met de distributie van de Internet Explorer. Hier zal ook dan e.e.a. aan gedaan moeten worden. (het meeleveren van programmatuur komt overigens bij alle soorten hardware voor, het is dan ook de vraag of niet ook andere leveranciers hier enigzins ‘scheef’ gaan. Aan de andere kant houdt niets en niemand je tegen om een andere browser dan die van Microsoft te gebruiken.
Ik kan het helaas niet laten om toch te reageren op de patch-discussie (misschien moeten we er maar een aparte topic van maken): het patch-procedure bij Linux is volstrekt anders dan bij Microsoft. Niet beter en niet minder, maar volkomen anders. Beiden hebben voor- en nadelen, maar dat is dan ook echt alles. Microsoft kiest er bijvoorbeeld bewust voor om zo veel mogelijk te werken met ServicePacks i.p.v.losse updates. Dat is dan ook de reden dat bepaalde ‘bugs’ later worden gerepareerd.
Hete post schreef:
Wat een larie zeg, kan het nog erger !!?
Dus ik mag ook een software pakket geen “Fun” noemen, want dit lijkt op “Sun”,
waar eindigt deze onzin ?
Ha, die vind ik goed. ZON ADSL zou dan ook niet kunnen, dat is gewoon een vertaling van SUN :-))))
hahaha.
@Rutger van Dijk. Ach kom zeg! Een enkele keer in een grijs gebied!? Dat moet je wel zo zeggen omdat Microsoft daarvoor daadwerkelijk is veroordeeld. Het is je zeker ontgaan hoe MS in de jaren tachtig IBM belazerd heeft in hun toenmalige samenwerking aan OS2 en achter de rug van IBM om die bagger van hun op de markt pleurde? Of dat ze Word tegen dumpprijzen verkochten en zo WordPerfect weggedrukt hebben? Of dat ze Netscape kapot hebben gemaakt door IE op de markt te dumpen? Of dat ze winkeliers (ja, ook hier in Nederland) klem hebben gezet door hen te verbieden een ander OS te verkopen op straffe van een verkoopverbod van dat lekke baggerwindows? Dat heet misbruik van een monopoliepositie. Zelfs nu nog stelen ze het begrip “vrije keus”; doordat MS niet meer om open source heen kan roepen ze daar (jawel zij!) dat er “free choice” moet zijn bij software aanbestedingen door overheidsorganisaties. Alsof er anders sprake zou zijn van een vrije keus bij een bedrijf dat maar al te goed weet dat op 97 procent van de desktops winblows zit. En onder de moterkap kijken, zever toch niet man, ben je soms aan het reverse engineering geweest? Mocht je willen dat ze ooit echt iemand onder die motorkap laten kijken, ook China en Rusland krijgen maar weinig rechten onder die GSP. Je zit gewoon het standaard PR zwamverhaal van MS van het afgelopen jaar op te lepelen. Het lijkt er haast op dat je een PR mannetje van dat asobedrijf bent, kan het alleen niet bewijzen.
@Rob: Beste Rob, met mijn reactie(s) op het bericht uit Zweden m.b.t. de naamgeving Lindows, heb ik zeker niet de (wellicht) onzuivere activiteiten van en ontwikkelingen bij Microsoft willen bagataliseren. Ik weet ook dat er inderdaad niet altijd even zuivere handelingen op na zijn gehouden. Met name wat betreft WordPerfect ben ik het met je eens. Waar ik mijn punt wil maken is dat ik van mening dat de monopoliepositie van Microsoft vanuit geheel ander standpunt bekeken zou moeten worden. Want a) zonder Microsoft waren we zeker niet op het huidige niveau qua software- en systeemontwikkeling geweest, b) bestond de helft van de huidige applicaties niet, c) zouden veel minder mensen een computer hebben EN kunnen gebruiken , d) had ik (en wellicht veel meer mensen) geen baan gehad binnen de IT.
Daarnaast blijf ik er bij dat ondanks het marktaandeel er wel degelijk een keuze bestaat. Het feit dat jij een e-mailadres hebt bij Operamail doet mij vermoeden dat je Opera gebruik i.p.v. de IE. Dan IS die keuze er toch wel ? Je moet hem alleen wel (durven) MAKEN, en niet iedereen doet dat. Vervolgens zijn er wat mijbetreft nog niet voldoende échte alternatieven, zowel voor bedrijfsleven en thuisgebruik. Linux is inmiddels aan een stevige opmars begonnen en het ziet er allemaal veelbelovend uit. Ook het Java Desktop System is een goed voorbeeld. Echter, alleen nog niet voor iedereen toegankelijk…
Tot slot, zoals je het bij de topic “Ondersteuning Windows 98 stopt medio januari” had over het met respect behandelen van forumleden, doe dat dan ook.