Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Is er toekomst voor de zware client? Ook last van opspringende advertentievensters? It’s nothing personal, strictly business.
Is er toekomst voor de zware client?
… die ziet er gezonder uit dan ooit. In de tweede helft van de jaren negentig viel het client/server-concept in ongenade. Daar was alle reden toe. Client/server-applicaties waren slecht schaalbaar, niet snel aanpasbaar, platformafhankelijk, niet toegerust voor het internettijdperk en zeer onderhoudsintensief; Windows-bureaucomputers waren instabiel, onveilig en uiterst kostbaar in onderhoud. Gartner schatte op een gegeven moment de jaarlijkse gebruikskosten van die ‘fat clients’ zelfs op zo’n 10.000 dollar. Larry Ellison voorspelde dat de netwerkcomputer snel de pc zou verdringen en Lou Gerstner, topman van IBM, verklaarde de pc zelfs de dood.
Tja. Eind 2003 heeft wel het client/server-model afgedaan, maar is de ‘zware client’, de personal computer, nog altijd springlevend. Dit jaar worden er zo’n 170 miljoen van verkocht. Webgebaseerde lichte-client-applicaties zijn dan wel het overheersende model aan het worden voor bedrijfsapplicaties en een nieuwe generatie internetdiensten. Maar de ‘client’ blijft een dikke pc. De reden daarvoor is simpel. Voor heel veel kantoorwerkers zijn de belangrijkste toepassingen pc-applicaties. De pc is een multifunctioneel apparaat waar behalve webgebaseerde applicaties ook alle overige kantoorapplicaties op draaien. En die zijn niet weg te denken. Bovendien kan – en dat is een onderbelicht punt – de interface van webapplicaties niet wedijveren met de Windows gui.
Microsoft heeft de aanval op de Windows-pc behendig afgeslagen. Met groot vertrouwen kan het bedrijf dan ook de ontwikkeling van de volgende generatie Windows-computers (Longhorn) vervolmaken. Nu de kritiek op de instabiliteit en de beheerkosten is gepareerd, wordt Longhorn weer één grote lofzang op de zware client. Microsoft verrijkt de interface, verankert alle kantoorapplicaties lokaal op de pc en zorgt ervoor dat Html-code en webgebaseerde applicaties straks rechtstreeks onder Windows kunnen draaien. De browser wordt grotendeels overbodig en dat is precies wat Microsoft wil.
Het is voor Microsoft van levensbelang dat Windows het onvermijdelijke venster op de wereld blijft. Want vanuit die machtspositie – zo heeft het verleden geleerd – kunnen aanpalende markten geannexeerd worden. Daarom zal de nieuwe zware client verleidelijker ogen dan ooit.
Ook last van opspringende advertentievensters?
… gelukkig heeft u een kleine miljoen lotgenoten. Onderzoeker Nielsen-Netratings kwam deze week met onthutsende cijfers. Op bijna 800 duizend Nederlandse pc’s draait de advertentiesoftware van Gator en When U. Je kunt er van uitgaan dat geen van de gebruikers deze software heeft willen installeren. De software wordt min of meer stiekem meegesmokkeld met programma’s als Kazaa. Wie er eenmaal mee besmet is, wordt bij het surfen permanent lastiggevallen met opspringende advertentievensters. Je kunt er relatief simpel weer vanaf komen met behulp van programma’s als Ad Aware (gratis!), maar dat moet je maar net weten. Kazaa probeert trouwens momenteel met redelijk succes de distributie van Kazaa Lite – het opgeschoonde alternatief zonder spyware/adware – met juridische dreigementen te doen stoppen. Gator en When U prijken op plaats 7 en 8 op de ranglijst van meest gebruikte internetapplicaties. De Nederlandse topdrie bestaat uit MSN Messenger, Windows Media Player en Kazaa.
It’s nothing personal, strictly business
… de blade-pc staat niet eens meer op ons bureau. Wie nu nog de dood van de pc aankondigt, kent zijn klassieken niet. Maar toch heeft er in de bedrijfsomgeving sluipenderwijs een paleisrevolutie plaatsgevonden. Het privé-koninkrijkje van de eindgebruiker is stapsgewijs afgebroken; de personal computer staat weer onder centraal gezag. Het logische eindpunt is dat ook de pc zelf van de werkplek verdwijnt. Dat kan met de blade-pc, een volledige computer op een insteekkaart. Je kunt er 112 kwijt in een rek van ruim een meter hoog. Op ons bureau vinden we dan behalve muis, toetsenbord en beeldscherm alleen nog een aansluitkastje terug. Met dit concept zijn potentieel enorme besparingen in beheer, onderhoud en downtime te realiseren. Na pionier Clear Cube ziet nu ook computergigant HP er brood in. Iets om in de gaten te houden.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.