De diverse leveranciers van opslagproducten versterken hun posities in de aanloop naar verhevigde concurrentieslagen. Na een reeks overnames volgt nu een serie nieuwe samenwerkingsverbanden tussen opslagbedrijven op verschillende gebieden.
|
Zo sloeg Network Appliance (Netapp) vorige week netwerkleverancier Cisco en opslagsoftwareproducent Veritas aan de haak als nieuwe partners. Cisco sloot op zijn beurt alianties met die twee opslagbedrijven. Het lijkt een geplande driehoeksverhouding, maar dit zoeken naar samenwerkingsverbanden komt vooral voort uit veranderende concurrentieverhoudingen. Die zijn grotendeels veroorzaakt door de overnames van opslagreus EMC.
Network Appliance zegt juist terughoudend te zijn met aankopen. "Onze overname-strategie draait om onze kernactiviteit, dus het dient niet om andere gebieden te betreden zoals EMC wel doet", zegt Emea-directeur Mark Weiner. "Wij hebben laatst Spinnaker Networks gekocht, omdat dat heel goed bij ons past, qua focus, technologie en ook cultuur. Wij bieden taakspecifieke opslagapparaten (appliances), zij maken het mogelijk die in grote aantallen te koppelen."
Bert van der Zande, verkoopmanager Nederland, vult aan: "Wij gaan van één tot zo’n vijfhonderd filers, zij zitten daarboven en dat is van belang in de toekomst: voor grids en compute-clusters." Netapp was zelf ook bezig met ontwikkeling op dat vlak, maar had er vanwege beperkte middelentoewijzing maar een paar ingenieurs op gezet. Weiner: "Overigens waren wij niet de enige die interesse hadden in Spinnaker."
Horizontaal model
De Emea-topman trekt de vergelijking tussen de huidige opslagindustrie en de computerindustrie van vóór de opkomst van het horizontale model. "Vroeger bood elke ict-leverancier de hele stapel (stack): processor, server, besturingssysteem en applicaties. EMC probeert dat met zijn overnames ook te bereiken: opslaghardware, backup-software en beheerprogrammatuur."
EMC spreekt deze bewering tegen; zo heeft het zijn initiatief voor de uitwisseling van opslag-api’s (application program interfaces) om open opslagsystemen mogelijk te maken. De gang naar opslagsoftware dient voor het verrijken van de functionaliteit – en daarmee het verhogen van de omzet en winstmarges. Bovendien is EMC’s opslagsoftware niet gekoppeld aan diens hardware.
"Onze benadering en die van EMC verschillen heel erg. Wij willen de beste appliance maken met onze Wafl-software. We hebben nu een breed productbereik, maar dat is op basis van dezelfde hardware. EMC heeft en koopt nieuwe productlijnen, onder meer van Data General, die verschillend zijn. Zij steken dus veel tijd in beheer-software, om dat alles aan elkaar te knopen", haalt Weiner uit naar zijn concurrent. EMC’s beheerstrategie is echter breder dan alleen de eigen opslagproducten en dient juist voor open, verenigde opslag, aldus die concurrent.
Niet gunnen
In de praktijk lijken de spelers op deelgebieden niet genegen een bredere leverancier iets te gunnen. Veritas sluit dus liever een verbond met Network Appliance dan dat het klanten voor hardware doorstuurt naar EMC. Die opslagleverancier is immers met de aankoop van Legato ook leverancier van backup-software geworden.
Ondertussen is het nog wel zo dat ongeveer 80 procent van alle opslagcapaciteit, zowel �n servers (direct attached storage, das) als verbonden middels netwerken (nas en san), wordt verkocht door de serverleveranciers. Ook daar heerst flinke concurrentie. "Zij haten elkaar. IBM verliest liever opslag aan ons dan aan HP", lacht Weiner.
Levenscyclus
De verwachte verhevigde concurrentieslag in de opslagmarkt richt zich vooralsnog op het beheer van de levenscyclus van data. Spelers als EMC, Storagetek, Hitachi Data Systems en Veritas hebben hier al strategieën en producten voor onthuld. Netapp houdt het ook op dit gebied bij partners, en wel Filenet en Veritas.
Het heeft echter ook een oem-relatie met Nuview voor diens Virtual File Manager (Vfm), die één virtueel opslaggebied schept voor het gedistribueerde Microsoft-bestandssysteem Msdfs. Nuview heeft tevens een product voor levenscyclus-beheer, maar Netapp heeft daarvoor alleen een leveringsrelatie. Dit vanwege het feit dat Veritas ook aan data-levenscycli doet, waarvoor het laatst nieuwe producten onthulde. "Veritas is onze strategische partner", licht Van der Zande toe. De keuze voor partners lijdt dus ook tot afhankelijkheid.< BR>