Een centrale informatiehuishouding bij de Nederlandse politie wordt niet, zoals gepland, voor 2005 gerealiseerd. Toch is er licht aan het einde van de tunnel, aldus de Algemene Rekenkamer.
Een adequate informatiehuishouding is onmisbaar voor de uitvoering van de primaire politietaken, maar volgens het rapport zijn er op dat punt nog belangrijke tekortkomingen. Veel applicaties zijn verouderd en beperkt in functionaliteit. Daarnaast kan benodigde informatie onvoldoende tussen politieregio’s en met de ketenpartners van de politie worden uitgewisseld. Verder laat de kwaliteit van de vastgelegde gegevens en de gebruiksvriendelijkheid van de vele verouderde systemen vaak te wensen over. Daaruit kan de conclusie worden getrokken dat ict momenteel geen ondersteuning biedt aan de primaire politietaken.
In 1994 deed het Beleidsadviescollege Politiële Informatievoorziening de eerste aanbevelingen voor de verbetering van de informatievoorziening bij de Nederlandse politie. In 1999 onderkenden de politiesector en de minister van Binnenlandse Zaken dat de applicaties en technische infrastructuren dringend aan vernieuwing toe waren. Eind 1999 stelde de minister de Regieraad ICT Politie in, waarin vertegenwoordigers van ministeries, korpschefs, korpsbeheerders en hoofdofficieren van Justitie zitting hebben. De Regieraad heeft het planningsdocument Bestek 2001-2005 opgesteld. In december 2002 verzocht de Tweede Kamer de AR een onderzoek te doen naar ict bij de Nederlandse politie. Dat rapport werd afgelopen week uitgebracht.
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 12 december 2003.
Ik ben ruim twee jaar werkzaam bij de politie, als agent. Ik heb inmiddels meer bij de recherce gewerkt als dat ik een straatagent ben. Vanaf de eerste dag in active dienst heb ik mij verbaasd over de verouderde computersystemen waarmee ik moet werken. Ik heb verschillende familieleden die werkzaam zijn in de computerbrance, zowel de hardware als de software en de ontwikkeling van beide. Ikzelf ben een zelfstandig ondernemer geweest en ben een voorstander van de ontwikkelingen in de snelle informatievoorzieningen. Ik heb altijd gewerkt met E-mail, internet en als oudste, de fax. Toen ik bij de politie ging werken, werd ik werkelijk 10 jaar terug in de tijd gezet. Ik durf op een verjaardag niet eens te zeggen waar wij als politie mee moeten werken, ik schaam mij werkelijk diep. Het zou een hele goede zaak zijn als de systemen van de regio’s beter op elkaar gaan aansluiten en sneller kunnen gaan werken. Ik heb er ook werkelijk vertrouwen in dat er op korte temijn een verandering en verbetering in de onderlinge samenwerking gaat komen en dat de kwaliteit verhoogd zal worden.
Met veel belangstelling heb ik dan ook uw artikel gelezen.
Mvg,
Hen.