Een centrale informatiehuishouding bij de Nederlandse politie wordt niet, zoals gepland, voor 2005 gerealiseerd. Dat laat de Algemene Rekenkamer (AR) weten in een onderzoeksrapport betreffende de automatisering bij de politie. Toch is er licht aan het einde van de tunnel, aldus de AR.
Een adequate informatiehuishouding is onmisbaar voor de uitvoering van de primaire politietaken, maar volgens het rapport zijn er op dat punt nog belangrijke tekortkomingen. Veel applicaties zijn verouderd en beperkt in functionaliteit. Daarnaast kan benodigde informatie onvoldoende tussen politieregio’s en met de ketenpartners van de politie worden uitgewisseld. Verder laat de kwaliteit van de vastgelegde gegevens en de gebruiksvriendelijkheid van de vele verouderde systemen vaak te wensen over. Daaruit kan de conclusie worden getrokken dat ict momenteel geen ondersteuning biedt aan de primaire politietaken.
In 1994 deed het Beleidsadviescollege Politiële Informatievoorziening de eerste aanbevelingen voor de verbetering van de informatievoorziening bij de Nederlandse politie. In 1999 onderkenden de politiesector en de minister van Binnenlandse Zaken dat de applicaties en technische infrastructuren dringend aan vernieuwing toe waren. Eind 1999 stelde de minister de Regieraad ICT Politie in, waarin vertegenwoordigers van ministeries, korpschefs, korpsbeheerders en hoofdofficieren van Justitie zitting hebben. De Regieraad heeft het planningsdocument Bestek 2001-2005 opgesteld. In december 2002 verzocht de Tweede Kamer de AR een onderzoek te doen naar ict bij de Nederlandse politie. Dat rapport werd afgelopen week uitgebracht.
Centrale instantie
Een opsporingsapplicatie en een applicatie voor het doen van digitale aangifte zullen komend jaar worden opgeleverd. Tegelijkertijd moeten veel van de bestaande systemen langer in de lucht blijven, terwijl ze ernstige terkortkomingen vertonen. De AR concludeert dat de ict-kosten bij de Nederlandse politie de afgelopen jaren moeilijk te achterhalen zijn. De Rekenkamer gaf in zijn rapport een indicatie van de kosten van politieregio’s en andere organisaties (zoals het Korps Landelijke Politiediensten en de Informatie en Communicatie Technologie Organisatie): in 1999 bedroeg dit 254 miljoen euro. In 2002 was dit bedrag al gestegen tot 434 miljoen euro.
De Algemene Rekenkamer gaf verder het advies voor een instantie die knopen moet kunnen doorhakken en eventuele ‘dissidente’ korpsen aan collectieve beslissingen moet kunnen houden. Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) van de politie ziet hierin een mooie taak weggelegd voor de minister van Binnenlandse Zaken. Deze zou de sturing op de gezamenlijke informatiehuishouding van de Nederlandse politie kunnen vergroten door in te gaan op het aanbod van het Kbb om de ict-aanbodorganisatie onder zijn verantwoordelijkheid te nemen, aldus het Kbb in een reactie op het rapport van de AR.< BR>