Komend jaar zullen de ict-uitgaven van bedrijven nauwelijks groeien. In 2005 komt er pas weer wat rek in. Dit blijkt uit onderzoek dat Computable Business Review in samenwerking met Forrester Research heeft uitgevoerd onder ruim driehonderd beslissers in het bedrijfsleven en bij de overheid.
Doelstelling van het onderzoek was inzicht te krijgen in de strategische achtergrond van investeringen in it. In de vorige editie van Computable Business Review is al aandacht aan dit onderzoek besteed. Toen lag de nadruk op de vraag in hoeverre beslissers zijn betrokken bij besluiten over it-bestedingen. Nu gaat de aandacht vooral uit naar de ontwikkeling van de omvang van de it-budgetten en de vraag waaraan dat geld wordt besteed. Ook is gekeken naar de verwachtingen met betrekking tot de arbeidsmarkt.
Krimp en groei
De ondervraagde beslissers voorzien dat in 2003 de it-budgetten met gemiddeld 1,3 procent zullen krimpen. In 2004 wordt pas op de plaats gemaakt met een marginale ophoging van 0,8 procent. Pas in 2005 zien de beslissers de it-budgetten substantieel groeien; in dat jaar verwachten ze een plus van 3,3 procent. Het gaat hier om een gemiddelde verwachting. Als we differentiëren naar omzet, zijn de verschillen enorm. Je ziet dat bij bedrijven met een lage omzet de it-budgetten in 2003 nog stevig groeien. Bij de allergrootste bedrijven dalen ze juist. Bij bedrijven met een jaaromzet van minder dan een miljoen euro verwachten beslissers in 2003 18,6 procent meer uit te geven aan it. Bij bedrijven met meer dan tien miljard euro omzet gaan ze uit van een daling in 2003 met 7 procent.
De komende jaren stijgen de it-budgetten. Hoewel ze bij zowel kleine als grote bedrijven zullen toenemen, is de stijging bij de allergrootste bedrijven, met een omzet van meer dan tien miljard euro, het opvallendst. De beslissers in deze bedrijven verwachten dan hun it-budget na een krimp van 7 procent in 2003 en 2 procent in 2004 met 1,9 procent zal groeien in 2005.
Uitbesteden
Alles eruit wat geen kernactiviteit is; uitbesteding is al enige tijd een hot issue in het bedrijfsleven en dat zal het de komende jaren ook wel blijven. De beslissers verwachten dat in 2003 16 procent van het it-budget aan uitbesteding zal worden gespendeerd. In 2004 groeit dat naar 19,5 procent. De grootste stijging zal plaatsvinden in bedrijven met meer dan honderd miljoen euro omzet. De record-uitbesteders in 2004 zijn de bedrijven met een omzet van één- tot tien miljard euro; beslissers in deze categorie verwachten in dat jaar 25,2 procent van het it-budget aan uitbesteding te besteden.
De beslissers verwachten in 2003 een kwart van hun budget te besteden aan nieuwe it-investeringen. Voor 2004 geldt hetzelfde. De vraag ‘welk percentage van uw it-budget spendeert u bij benadering aan it-consultants en systeemintegrators, uitgezonderd operationele outsourcing providers’ differentieert wel. Voor 2003 verwachten de beslissers dat ze hieraan 13,8 procent van hun it-budget zullen besteden. In 2004 zakt dat terug naar 11 procent. De klappen vallen vooral bij de grootste bedrijven; beslissers bij ondernemingen met meer dan tien miljard euro omzet verwachten dat de uitgaven aan it-consultants en systeemintegrators in 2004 12,8 procent van het it-budget zullen bedragen, tegenover 17,3 procent in 2003.
Banen
De grootste bedrijven hebben de meeste banen te vergeven. Dat is niet verrassend; als je al veel mensen in dienst heb is de kans nu eenmaal groter dat je nieuwe mensen zult aannemen dan wanneer je een klein bedrijf bent. Toch zijn er interessante verschillen als naar functie wordt gekeken. Het werk voor ict-managers ligt niet voor het oprapen. Slechts 2,8 procent van de beslissers verwacht in het komende halfjaar vacatures te hebben voor ict-managers. Voor ‘overig ict-personeel’ verwacht 11,2 procent het komende halfjaar vacatures te hebben. Het beste staan ict-specialisten ervoor; 13,5 procent van de beslissers voorziet het komende halfjaar in hun bedrijf vacatures voor ict-specialisten. Van de beslissers in bedrijven met meer dan tien miljard euro omzet denkt 30,3 procent het komende halfjaar nieuwe ict-specialisten nodig te hebben. < BR>