Pc-fabrikanten zien brood in een Linux-desktop, maar mikken daarbij op een beperkt takenpakket. Hiermee volgen zij het voorbeeld dat Sun Microsystems zet met zijn Project Mad Hatter, tegenwoordig bekend als Java Desktop System.
Microsoft benadrukt lapmiddelen Microsoft-topman Bill Gates preekt dat Windows veiliger is dan Linux of Unix. De medeoprichter argumenteert dat zijn bedrijf sneller en met meer lapmiddelen komt dan de concurrentie, met name de open-broncode-gemeenschap. "Op het gebied van beveiliging moet je drie dingen meenemen: het aantal kritieke beveiligingsopwaarderingen, de snelheid waarmee die beschikbaar komen en de verspreiding van virussen en wormen." Met het laatste verwijst Gates naar Microsofts nieuwe focus op het voorkomen van verspreiding, onder meer middels firewalls. Daarnaast verkleint het softwarebedrijf de omvang van zijn (downloadbare) lapmiddelen en wil het die binnenkort ook gaan distribueren op cd-roms. Critici werpen echter tegen dat het ontwerp van Windows, en veel van de ingebakken applicaties, niet goed is en dat er daardoor meer lapmiddelen nodig zijn. Daarnaast speelt nog de dominante marktpositie van Windows, dat daardoor een aantrekkelijker doelwit zou zijn. Naarmate Linux populairder wordt, zou het aantal kraakpogingen en beveiligingsincidenten kunnen stijgen. De recent ontdekte aanval op servers, waaronder de opwaarderingsmachine, van de Debian-distributie lijkt dit te bevestigen. Bovendien is bij die eind november gepleegde kraak gebruik gemaakt van een fundamentele fout in de Linux-kernel die dus meer distributies raakt. De fout is inmiddels uitgeplozen en lapmiddelen zijn beschikbaar. Vorige week is echter één van de opwaarderingsservers van Linux-distributie Gentoo gekraakt. De gebruikte inbraakmethode wordt nog onderzocht. |
IBM-directeur Sam Docknevich hield begin november al een presentatie waarin hij de plannen voor een open-broncode-desktop uiteenzette. Daarbij richt de computergigant zich op het reduceren van it-kosten, wat Linux al mogelijk maakt op servergebied. In IBM’s plannen is ook een relatief grote rol weggelegd voor Novell. Die gevestigde it-leverancier heeft immers sterke kaarten in handen met Linux-software als het opwaarderingshulpmiddel Red Carpet, de interface Ximian en de distributie Suse alsook zijn eigen beheersoftware Groupwise.
Doel is niet zozeer het vervangen van Windows-desktops, maar het inzetten van de Linux-desktop voor relatief eenvoudige taken die niet alle geboden functionaliteit nodig hebben. Linux zou dan ook nog niet rijp zijn voor de veeleisende kenniswerker, stelt Docknevich. Een potentieel grote afzetmarkt is de groep bedrijfsgebruikers die nog met Windows 95/98 of NT 4 werken. Die groep is nu toch echt wel toe aan een opwaardering, luidt de redenering.
Ontwikkeling
Het Osdl, dat onder meer Linux-schepper Linus Torvalds in dienst heeft, heeft al plannen aangekondigd om het open-broncode-besturingssysteem op de dekstop te krijgen. Hiervoor richt het ontwikkellaboratorium zich nu op technologie om het prestatieniveau en de functionaliteit geschikt te maken voor desktop-gebruik. Tot op heden waren de ontwikkelinspanningen voornamelijk gericht op servergebruik.
Red Hat komt dan ook met de toezegging zijn ontwikkeling eveneens af te stemmen op de desktop. Dit lijkt haaks te staan op het recente stopzetten van de reguliere Red Hat-distributie voor desktops, maar dat betrof alleen de consumentenuitvoering. De werkstationdistributie, met betaalde ondersteuning, is juist de nieuwe speerpunt.
Afgekeken
In wezen is dit desktopinitiatief een imitatie van Sun Microsystems’ Mad Hatter-project. Die Unix-serverleverancier biedt uitgeklede Linux-desktops verbonden met zijn servers. Die clients kunnen relatief lichte pc’s zijn, en het geheel is bedoeld voor installaties met grote aantallen gebruikers. Deze software is vorige week op de markt verschenen; het bedrag per gebruiker is gehalveerd.
Ook Sun doet echter aan imitatie; het model is afgekeken van de gsm-markt waar de client-toestellen per gebruiker worden gefactureerd en relatief goedkoop zijn. Het zwaartepunt, ook qua inkomsten, ligt bij de diensten die dan mogelijk zijn. Hiervoor heeft het al webportaal Yahoo aan de haak geslagen. Sun kondigt aan met aanvullende modellen – en bijbehorende prijsschema’s – te komen. Daaronder bevindt zich een model voor al dan niet lokale overheden die diensten willen bieden aan hun burgers, te factureren per inwoner van die gemeentes of regio’s.
Verder maakt Sun een koppeling voor identificatie en dus aanmelding met sim-kaarten van bijvoorbeeld smartcards en mobiele telefoons. De afrekening voor de gebruikte diensten zou dan via het sim-abonnement kunnen lopen. Hiervoor sluit de computerleverancier overeenkomsten met telecombedrijven.
Overigens onderhandelt Sun ook met zijn serverconcurrenten. "We hebben veel productievere gesprekken gehad met HP en IBM dan met Dell over het onder licentie leveren van onze desktop", aldus softwarepresident Jonathan Schwartz. Hij zegt dat Dell vooralsnog aan de zijlijn toekijkt. Die directe pc-leverancier richt zich juist op massamarkten en springt niet gauw in een nog onzekere afzetmarkt.< BR>