Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat printerinkt is voor de printerfabrikanten… Veert de computermarkt op? Wie gaat het helemaal anders aanpakken?
Wat printerinkt is voor de printerfabrikanten…
… is sms voor telefoonmaatschappijen. Een melkkoe dus. Short message service is per databit waarschijnlijk de duurste vorm van communicatie aller tijden. Voor een kort berichtje van 1 KB betaal je zo’n 26 eurocent (KPN).Dat is gauw 6 euro per minuut. En dat terwijl er maar enkele seconden een verbinding in beslag wordt genomen. De telco’s lusten er wel pap van. Onderzoeksbureau Idate schat dat de tekstberichten wel 15 procent van de mobiele omzet genereren, terwijl ze maar voor een fractie van de netwerkbelasting zorgen. Alle ruimte dus voor een flinke prijzenslag, maar vreemd genoeg gebeurt dat nauwelijks. Onder de twintig eurocent komen de meeste aanbiedingen niet.
Daar is kortom iets vreemds aan de hand. De Europese jeugd financiert ons mobiele netwerk. Volgens sommige bronnen is de winstmarge op tekstberichten hoger dan tachtig procent. Dat is de armlastige telco’s wel even gegund geweest, maar wordt het nu niet eens tijd voor wat actie? Misschien iets voor de Nederlandse consumentenbond? Ze hebben zich eerder al met redelijk succes gericht uitwassen rond betaaldiensten (0909) en sms-spam. Hun Franse collega’s protesteren inmiddels wel luidkeels.
Veert de computermarkt op?
… ja, maar Sun blijft onder de horizon. Jawel, ze zijn waargenomen: ‘de eerste tekenen van herstel’. In kommervolle tijden kan zelfs één zwaluw een zomers gevoel geven. Een zucht van verlichting ontsnapte dan ook de it-industrie nadat IDC vaststelde dat er het laatste kwartaal flink wat meer servers werden verkocht. De toename zat weliswaar meer in de aantallen dan in omzet, maar wie maalt daarom. De markt trekt aan! De trends klonken vertrouwd. Marktleider IBM liep nog wat verder uit op HP, de Joop Zoetemelk van de computerindustrie. Dell stoomt gewoon door, maar moet Sun voorlopig nog voor zich dulden.
De positie van Sun blijft uiterst zorgelijk. Het bedrijf is zichzelf een nieuwe toekomst aan het scheppen in de software-industrie, maar moet ondertussen zijn geld verdienen met het verkopen van hardware. Dat lukt steeds slechter. Het laatste jaar verloor het zo’n tien procent marktaandeel in het Unix-segment. Dat is des te erger omdat het eigenzinnige bedrijf in de grote groeimarkten – systemen met Windows en Linux – niet, respectievelijk nauwelijks meedoet. Suns platformstrategie zwalkt. Voor de tweede maal wordt een kortdurende vrijage met Intel afgebroken, ditmaal ten gunste van AMD. En waarom blijft Sun zijn kaarten nog altijd zetten op de x86-versie van Solaris in plaats van Linux? Geen Windows, geen Intel, (bijna) geen Linux – dat lijkt een recept voor zelfmoord.
Wie gaat het helemaal anders aanpakken?
… IBM. Waarom zou de nieuwe topman Sam Palmisano anders alle tienduizend medewerkers van de softwaredivisie in januari in Las Vegas ontbieden? Ook hij wil kennelijk wel eens olifanten laten dansen. Als dat maar goed afloopt. IBM heeft laat in de jaren negentig besloten de bedrijfsapplicatiemarkt te verlaten en zich te richten op middleware en generieke bedrijfsapplicaties. Die aanpak is zeer succesvol geweest, mede omdat het IBM in staat stelde intensieve partnerrelaties aan te gaan met de meeste grote applicatieleveranciers. Dat heeft vooral de omzet van de services- en hardwaredivisies opgestuwd. De laatste twee jaar stagneert de omzet van de softwarepoot rond de 13 miljard dollar, ondanks acquisities als die van Informix en Rational. Maar toch; dat lijkt me in tijden van recessie geen reden tot paniek. Toch lijkt IBM zijn koers drastisch te willen verleggen. Het wil zijn ontwikkelinspanningen veel exclusiever op bepaalde bedrijfstakken richten. De focus wordt verlegd van generieke software naar branchegerichte oplossingen. Voor consultancy en dienstverleners bij IBM zie ik daar de zin van in, voor de softwaretak veel minder. We moeten de details afwachten, maar IBM lijkt in Las Vegas flink te gaan gokken.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.