De 34-jarige Mike Dawud kan nu al terugkijken op een bewogen loopbaan. Hij overleefde de strapatsen van Sam Asseer bij LCI en maakte een doorstart met LCI Consultants als Ilionx. Afgelopen oktober werd hij daar plots aan de dijk gezet. Begin deze maand dook hij na een overname van Ecsoft op als mede-bestuurder van het internetbedrijf Reeleezee. "Mijn ambities zijn nog lang niet gedoofd".
|
Over de reden dat grootaandeelhouder Luuk Schotsman (Maasland BV) en financier NMB Heller hem de wacht aanzegden als directeur van Ilionx, houdt Mike Dawud zich op de vlakte. "Laat ik het houden op het gebruikelijke verschil van inzicht. Mijn ambities lagen hoger dan die van Schotsman". Dat de grootaandeelhouder niet meer zou willen investeren in verdere overnames – Ilionx is de afgelopen twee jaar via acquisities uitgegroeid tot een middelgrote it-dienstverlener – was volgens Dawud niet aan de orde. Wel laat hij doorschemeren dat Schotsman zijn opvattingen over de allesbepalende rol van webservices in de nabije toekomst een brug te ver vond.
Desalniettemin blijft Dawud zijn gedwongen vertrek een vreemde zaak vinden. "Het is niet bepaald netjes gegaan. Mijn advocaat is nog bezig met de afhandeling van het een en ander. Ik heb bijvoorbeeld nog een belang in Ilionx. Daar wil ik vanaf."
"Gelukkig heb ik nog mijn eigen bedrijf: Dawud Ventures", vervolgt hij. "Ik ben na mijn ontslag direct mijn netwerk ingedoken. Er bestaat momenteel een kopersmarkt en ik stuitte op de Nederlandse vestiging van Ecsoft die in de etalage stond." Dawud kwam tot een verkoopovereenstemming met eigenaar Ciber die begin dit jaar de Ecsoft Groep had overgenomen, maar waarbij de Nederlandse activiteiten een buitenbeentje bleken. Dit deel biedt webservices aan op basis van technologieën als XML/XSL, Web Services, Soap en Microsoft.net en beschikt over kennis van omgevingen als EAE/Linc, IBM Services, Uniface en Emerging Technologies (onder andere Visual Studio.net, Delphi en Forte).
Ondertussen voerde Dawud gesprekken met Wilko Stronks en Jan Jacobs die hij nog kende uit zijn LCI-verleden. Nadat dit duo hun webbedrijf Netcast had verkocht aan Lost Boys richtte het Reeleezee op, een internetbedrijf dat software aanbiedt voor financiële online-administraties. "Het klikte tussen ons. We zijn daarna overeengekomen dat Ecsoft verder gaat als service-organisatie van Reeleezee." Dawud krijgt de leiding over Reeleezee Services en stapt daarnaast in het directieteam.
Hij is ervan overtuigd dat over een paar jaar alles draait om webservices. "Onze focus ligt op het midden- en kleinbedrijf. Mkb’ers hebben geen dure erp-applicaties nodig voor hun online-administratie. De software van Reeleezee is betaalbaar, flexibel en gebruiksvriendelijk."
Ontwikkelingen
De nieuwe activiteiten leiden de aandacht af van de kater rond Ilionx. Dawud houdt zich namelijk graag bezig met innovatieve ontwikkelingen waar klanten snel baat bij kunnen hebben. "De kunst is nieuwe ontwikkelingen tijdig te herkennen en de afgeleide producten ervan op waarde in te schatten voor klanten. Mijn hbo-it-opleiding geeft mij daarin een voorsprong op managers zonder it-achtergrond."
De technisch geschoolde ondernemer wordt in 1969 in Jordanië geboren. Zijn vader is Jordaniër, maar zijn moeder is van de Surinaams-Hindoestaanse Guman-tak. "Mijn vader ging als jongeman naar Suriname om te werken bij een Arabische ondernemersfamilie in de textielindustrie. Daar leerde hij mijn moeder kennen en is samen met haar naar Jordanië gegaan, waar ik werd geboren. Mijn moeder kon er echter niet aarden, waarop mijn ouders terugkeerden naar Suriname. Dat beviel mijn vader weer niet en in 1971 zijn ze in Nederland beland." Door zijn afkomst voelt hij zich kosmopoliet, wat een voordeel is om contacten te leggen en zaken te doen in het buitenland. "Zelfs in België", stelt Dawud met een grijns vast.
Zijn carrière start in 1990 bij de Deutsche Bank, waar hij zich bezighoudt met non-stop-systemen in dealingrooms. De bank blijkt een vooruitstrevende it-gebruiker en schakelt in die tijd al automatiseerders uit India in om code in te kloppen. "Wanneer ik tegen anderen zei dat dit steeds vaker zou gaan gebeuren, werd ik uitgelachen." In 1995 richtte Dawud zijn eigen bedrijf op, Dawud Consultancy. Drie jaar later vraagt Sam Asseer van LCI hem mee te helpen zijn bedrijf te veranderen van een ‘dozenschuiver’ in een it-dienstverlener. "Ik heb daar het internationale projectteam LCI Consultants uitgebouwd tot een winstgevende tak."
"In eerste instantie dacht ik, jong en naïef, dat het om een stabiel beursfonds ging, de jaarverslagen zagen er verzorgd uit. Pas na een jaar ontdekte ik wat een rotzooi het eigenlijk bij LCI was. Asseer bleek geobsedeerd door de Smartpen, maar het bedrijf was niet toegerust om dit soort high-tech-producten te verkopen." Volgens Dawud had Asseer zijn realiteitszin verloren en ging hij regelmatig tekeer tegen zijn personeel, zijn bank en de pers. Een verkoper die een voorlopige order van tienduizend pennen op zak had en dat trots aan de directeur kwam vertellen, kreeg bijna de zak. "Pas als we een deal met honderdduizend pennen hadden binnengehaald, mocht we hem weer storen".
Dawud, die ook nooit informatie over andere LCI-onderdelen kreeg, rook onraad toen de Oostenrijker Stefan Shorter werd aangesteld als vice-president van de LCI Groep. Die werd om zijn autoritaire gedrag binnen het bedrijf al snel vereenzelvigd met zijn initialen. "Met Shorter was het altijd hommeles. Bij elke tegenwerping riep hij altijd: ‘ If you don’t listen to me, I will fire you’. Ik zamelde informatie in over zaken die niet goed liepen en gaf een verslag aan Asseer. Die verscheurde het en gooide het in de papierversnipperaar. Dat heb ik altijd vreemd gevonden, zeker nadat Shorter betrokken bleek te zijn bij de grote fraudezaak in Oostenrijk, waaraan LCI ten onder is gegaan."
Doorstart
Rekening houdend met een faillissement begon Dawud na te denken over een doorstart van LCI Consultants. Toen het bankroet daadwerkelijk werd uitgesproken, klopte hij eind 2001 aan bij huisbank ING. Die gaf niet thuis, ondanks de redelijke positieve uitzichten. "Ik kreeg nog drie weken om een andere financiering te regelen. Daarna werd de geldkraan dichtgedraaid." Na diverse gesprekken met allerlei partijen bleek alleen Maasland BV, eigenaar van de Ilias Groep, waartoe ook andere ict-bedrijven behoren, bereid in korte tijd een kredietfinanciering te regelen, in samenwerking met NMB Heller. Toen is de Ilionx Groep opgericht, honderd medewerkers groot die hun klanten bij LCI meenamen.
Dawuds doel was Ilionx uit te bouwen tot een middelgrote it-dienstverlener in Europa. In de eerste fase stond het neerleggen van een goed fundament op de Nederlandse thuismarkt centraal. Met financiële steun van Maasland en NMB Heller kocht hij de afgelopen twee jaar diverse, vaak moeizaam draaiende of kopje onder gegane it-partijen op tegen lage koopsommen, ging er met een fileermes overheen en integreerde het vervolgens in de Ilionx Groep. Daaronder zaten Plus Consultancy (‘business intelligence en datawarehousing’), Equal Partners en Advantage Automatisering (systeembeheer), Curetec Solutions (relatiebeheersoftware), Fair Information Systems (ex-it-afdeling van Fokker), Spherion Technology (IBM Lotus en Websphere) en Parity Solutions (financiële- en overheidsdiensten). Ook nam Dawud vijftig ex-Aino-consultants en softwareontwikkelaars in dienst. De aankoop van het Belgische erp-huis Project Systems vormde de opstap voor de sprong naar het buitenland die eind 2004 afgerond zou worden.
Behalve een standaard dienstenpakket zocht Dawud ook naar producten waarmee Ilionx zich kan onderscheiden. Hij sloot onder andere samenwerkingsovereenkomsten met Marathon Technologies (dat een goedkoop alternatief biedt voor Tandem Himalaya-systemen) en Eigner, een leverancier van ‘product lifecycle management’-software, waarmee Ilionx bijvoorbeeld Stork bedient ter ondersteuning van het bouwen aan de Joint Strike Fighter. Inmiddels is Ilionx uitgegroeid tot zo’n 320 man en een omzet van om en nabij de negentien miljoen euro. Nu Mike Dawud echter weg is, is het de vraag of het ooit de begeerde Europese status zal bereiken.< BR>
De bijzondere achtergronden van ilionx o.a. van kvk 14073531 zouden nu toch wel eens onthuld mogen worden of is men nog steeds bang voor geweld? Ook dan mag het wel eens uitgesproken worden.