Het door het Telematica-instituut geleide onderzoek naar 4G-telecomnetwerken krijgt een vervolg. Het is één van de negen ict-projecten die geld krijgen uit de Ices/Kis 3 subsidiepot.
Het Freeband-project krijgt dertig miljoen euro toegewezen voor onderzoek naar vierde generatie telecommunicatietechnieken, die vaste, mobiele en draadloze internetverbindingen verder zullen integreren. De onderzoekers willen zich concentreren op de gebruikers die zonder zijn gesprek of werk te onderbreken met zijn terminal tussen vaste en mobiele netwerken moet kunnen switchen. Bij die overstap mag er geen compromissen gedaan worden ten aanzien van de privacy, beveiliging en de kosten.
In het Freeband-project participeren dertig bedrijven. Deze verdubbelen het subsidiebedrag tot zestig miljoen euro. Dit budget is omvangrijker dan het geld dat bij de eerste versie van Freeband, het Vrijband Impuls Programma, is toegekend. Hierbij ging het om 24 miljoen euro voor een project van twee jaar, dat in april 2004 afloopt. Programmadirecteur van Daan Velthausz is blij met het bedrag dat is vrijgemaakt voor het Freeband-project. "Het bedrag van 60 miljoen euro plus de bestaande van 24 miljoen is een forse subsidie voor dit onderwerp als je het vergelijkt met andere Europese landen. Nederland geeft hiermee een goed signaal af aan telecombedrijven dat men hier serieus onderzoek wil blijven doen naar nieuwe telecommunicatiediensten. Het is een belangrijke stap voor handhaving van de veelal gehavende onderzoeksafdelingen van bedrijven als Ericsson en Lucent."
De commissie van wijzen bestaande uit vertegenwoordigers van het CPB, Senter en de Knaw gaf het Freeband-project een hoog cijfer voor de organisatie. Voor de internationale uitstraling van het project kreeg het project een puntje minder van de commissie toegekend. Velthausz spreekt dit tegen door te zeggen dat hij op Europese conferenties veel belangstelling kreeg voor onderzoeken binnen Freeband. Ook nemen er veel buitenlandse bedrijven deel aan het project.