Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Als Microsoft niest… Is een portlet een kleine portal? Wordt het nog wat met de pc-tv?
Als Microsoft niest…
… wordt de rest van de industrie verkouden. Als Microsoft besluit een programma aan Windows toe te voegen, kunnen leveranciers van vergelijkbare producten die nering wel opdoeken. Dat leert de geschiedenis. De eindgebruiker is daar trouwens niet slechter van geworden. Het is namelijk wel handig dat programma’s voor schijfopruiming, defragmentatie, mail, internet, het afspelen van mediabestanden, faxen en wat al niet meer, zijn geïntegreerd in Windows. Maar vele monopolieprocessen en -veroordelingen later mag Microsoft niet zomaar alles meer doen. Onderdeel van de grote Amerikaanse schikking was de instelling van een interne commissie die moet waken voor nieuwe oneerlijke concurrentiepraktijken. Die moet ingewikkelde afwegingen maken, want wanneer gaat het om productverbetering en wanneer om oneerlijke concurrentie? Een spamfilter toevoegen aan Office kan kennelijk, maar het integreren van anti-virussoftware in Windows niet? Of is Microsoft er nog niet klaar voor? Virussoftware zou toch een hele logische uitbreiding zijn om het Windows-platform veiliger te maken. Microsoft kocht bovendien in juni de Roemeense antivirusleverancier Gecad Software. Hoe het ook zij: Microsoft trof een regeling met Computer Associates (CA) die alle Windows-gebruikers het recht geeft op een jaar gratis antivirus- en firewallsoftware van CA. Zelfs dit opzetje blijkt al enorme gevolgen te hebben voor de concurrentie. De beurskoersen van de marktleidende antivirusleveranciers Symantec en Network Associates stortten direct na de bekendmaking in elkaar. Dan belooft nog wat als Microsoft straks toch met eigen software komt.
Is een portlet een kleine portal?
… hoe komt u daar nu bij? Een bedrijfsportaal is een op internetstandaarden gebaseerde bouwdoos. De portlets zijn de bouwstenen – adapters of connectoren – waarmee het portaalraamwerk wordt opgetrokken. Het zijn mini-applicaties, een soort plug-ins, die gegevens aggregeren en presenteren in de webbrowser. Elke zichzelf respecterende portaalleverancier werkt met deze modulaire portlet-aanpak hoewel ze in plaats van de naam ‘portlet’ soms exotische termen als Gadgets (Plumtree), e-Clips (Hummingbird) of Netlets (Sun) gebruiken.
De meeste portaalleveranciers baseren zich op het Java-platform, maar de portlets zelf zijn niet uitwisselbaar. De portlets die voor het ene portaalraamwerk zijn gemaakt, kunnen niet zonder meer worden ingezet in dat van een andere leverancier. Daar komt langzamerhand verandering in dankzij een tweetal nieuwe standaarden: JSR 168 (Java Specification Request) definieert een uniforme plug-in structuur en Wsrp (Web Services Remote Portlets) maakt het mogelijk om portlets op afstand aan te roepen als webservice. Aansluitend hebben Plumtree, Sun, BEA en Documentum het initiatief genomen een publieke bibliotheek op te richten voor openbroncode portlets (http://www.sourceforge.net/post). Het zal tijd worden ook, want het Microsoft-alternatief komt eraan.
Wordt het nog wat met de pc-tv?
… het komt eraan, maar langzaam, heel langzaam. Het huwelijk van pc en tv is al vaak aangekondigd. Iedereen weet dat het er wel eens van komt, maar wanneer en in welke omvang? Zo’n ontwikkeling kan lang sudderen en dan ineens doorbreken. Of niet. Computerleverancier Dell begint nu met lcd-tv’s en zal ongetwijfeld binnenkort ook lcd-tv/pc’s uitbrengen. Rekenmeester Michael Dell weet namelijk dat in Japan 50 procent van de nieuwe thuis-pc’s al is voorzien van een tv-tuner. Maar Japan is een typisch land met kleine woningen; voor de VS en Europa lijkt de pc met tv-functies vooral een alternatief voor de tweede tv in de slaapkamer of op zolder.
Veel onduidelijker is het of de heilige beeldbuis in de woonkamer nog eens tot een interactief systeem zal doorgroeien. Je kunt vaststellen dat de kans daarop groeit nu de consument digitaliseert. Jan Modaal heeft zijn harde schijf inmiddels vol staan met foto’s, muziekclips en mp3-bestanden. Een draadloos huisnetwerk zou handig zijn om foto’s groot op de buis te vertonen en digitale muziek via de hifi stereotoren af te spelen. Maar dat kan nu ook, met een extra kabeltje. Het digitale mediacenter moet kortom wel heel scherp geprijsd worden, wil het kans maken.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.