Na jaren van aarzelen en treuzelen komt er nu onder invloed van de behoeften in het Verre Oosten schot in de opmars van IPv6. Tegelijkertijd nemen conformiteit- en interoperabiliteittesten vastere vormen aan, mede door internationale samenwerking.
Tijdens een ‘International Workshop on IPv6 testing, certification & market acceptance’ in Brussel benadrukte Latif Ladid, president van het IPv6 Forum, dat de opvolger van IPv4 een noodzakelijk antwoord is op diverse problemen.
Het Verre Oosten heeft écht behoefte aan de grotere hoeveelheid ip-adressen die IPv6 biedt. Dit komt door de explosieve groei van mobiele apparaten met een ip-adres en de te kleine allocatie van IPv4-adressen. Het Japanse telecommunicatieconcern NT&T vroeg bijvoorbeeld vier miljoen IPv4-adressen, maar kreeg die niet, waarna een principiële beslissing inzake de overstap naar IPv6 werd genomen. IPv6 vormt tevens het onderwerp van omvangrijke projecten in Taiwan, Korea en China.
Ook in het Westen zijn virtueel alle IPv4-adressen al opgebruikt en bieden de huidige oplossingen, zoals ‘network address translation’, volgens Ladid meer nadelen dan voordelen, vergelijkbaar met ‘de ongemakken van een gedeelde telefoonlijn’. Dit verhindert nieuwe vormen van toepassingen en dienstverlening tot bij de eindgebruiker.
Moordplatform
IPv6 biedt verder oplossingen voor configuratieproblemen dankzij meer ‘intelligentie’ in de eindgebruikersystemen en vormen van autoconfiguratie. Bovendien zorgt het voor een betere qos (quality of service), onder meer voor voip (voice over ip), echte p2p (peer-to-peer) en meer beveiliging, inclusief het weren van spam. Kortom, citeert Ladid Bob Kahn: "IPv6 is under-hyped." IPv6 wacht niet op een moordoplossing’, maar is zelf een ‘moordplatform’, meent hij. Hij ziet alleen in een gebrek aan opleiding en kennis een gevaar voor IPv6 in de toekomst.
Fabio Colasanti, directeur-generaal van de DG Information Society, benadrukt het belang dat de Europese Commissie hecht aan IPv6, onder meer via ’taskforces’ en een onderzoeksondersteuning. Verder kan de Europese overheid de rol vervullen van katalysator om de verschillende partijen – bedrijven, onderzoeksinstellingen enzovoort – tot consensus te brengen, onder meer door het aanmoedigen van standaarden.
IPv6 is ondertussen al lang voorbij de fase van onderzoek en prototypes, en al aan ‘marktpromotie’ toe. Om bedrijven en dienstenleveranciers gerust te stellen over eventuele investeringen, wordt echt werk gemaakt van conformiteit- en interoperabiliteittesten, onder meer door het Europese Etsi (European Telecommunications Standards Institute). Onlangs werd ook het initiatief genomen om tot een ‘IPv6 ready’-keurmerk te komen, zodat gebruikers in de toekomst lijsten kunnen raadplegen met producten die voldoen aan de basis- of alle vereisten.< BR>
Keurmerk
http://www.ipv6ready.org
‘Moving to IPv6 in Europe’
onder ‘downloads’ en ‘6Link publicaties’
http://www.ist-ipv6.org
Guy Kindermans, data news