Een onderzoeker van de Universiteit Gent ontwikkelt milieuvriendelijke batterijen. Hij doet onderzoek naar de mogelijkheden van batterijen op basis van bacteriën en biomoleculen zoals suiker.
Korneel Rabaey van de vakgroep biochemie en microbiologie aan de Gentse universiteit is bezig met het ontwikkelen van milieuvriendelijke batterijen. In plaats van op lithium of cadmium werken deze batterijen op bacteriën en biomoleculen, zoals suiker. De ‘microbiële brandstofcel’ is een reactor die bacteriën bevat. Hij kan worden gevoed door biomassa of suiker en wanneer die voeding wordt afgebroken, komen er binnen de bacterie elektronen vrij die overgedragen kunnen worden naar een elektrode. Op die manier wil Rabaey met zijn batterijen stroom genereren.
Het onderzoek naar dit soort groene batterijen is twee jaar geleden aan de universiteit Gent van start gegaan. "Vandaag zouden we met 1,6 gram suiker een gsm kunnen opladen zodat hij vier uur werkt. Alleen zouden we daar nu nog een batterij van 220 milliliter voor nodig hebben", zegt Rabaey. Hij gelooft in de toekomst van zijn groene batterijen: "Op termijn is het misschien mogelijk microbiële brandstofcellen aan groeiende planten te hangen, zodat met het sap uit planten energie kan worden opgewekt."
Een probleem dat dan eerst nog van de baan moet is de stank die door het proces wordt veroorzaakt. Bij het opwekken van de energie komen in de brandstofcel namelijk niet lekker ruikende gassen vrij.